Hopp til innhold

På denne isbreen er det ikke lenger trygt å gå

På få år har de britiske forskerne sett store forandringer på Øksfjordjøkelen i Finnmark.

Klimaforandringer gjør det farligere å ferdes på isbreer, her fra Øksfjordjøkelen.

Mick Pawly (t.h.) tør ikke slippe studentene ut på Øksfjordjøkelen. Selv har han lang erfaring med isklatring både i Antarktis og Himalaya.

CO₂ i atmosfæren
425,4 ppm
1,5-gradersmålet
+1,13 °C
Les mer  om klima

– Vi har merket oss en del forandringer, og spesielt på denne isbreen. Den har gått tilbake ganske langt og den er blitt brattere, sier forsker Mick Pawly ved forskningsinstitusjonen British Explorer Society.

Mick Pawley

Mick Pawly.

Foto: André Bendixen/NRK

Han har erfaring fra ekspedisjoner i Antarktis og Himalaya. Denne gangen leder han en gruppe studenter fra Storbritannia som er på studietur på Øksfjordjøkelen i Vest-Finnmark.

I tre år har British Explorer Society har vært på besøk i Loppa kommune for å studere isbreen og hvordan klimaendringene påvirker den. Til sammen har det vært britiske forskningsprosjekter i området i 20 år, men i år er det siste gang.

Forskningen er med på å gi en større forståelse av isbreer og hvordan naturen rundt påvirkes av klimaendringer.

Må gå rundt

Normalt klatrer studentene opp isbreen, men det går ikke i år.

– Isbreen er for bratt. Hvis studentene faller eller sklir, vil de ikke klare å stoppe, sier Pawly.

Derfor er det kun ekspedisjonslederne som får gå på isbreen. Studentene må gå flere kilometer rundt for å komme seg opp på breen.

I tillegg til ekspedisjonen opp til Øksfjordjøkelen gjør studentene forskning på insekter, planteliv og smeltevann fra isbreen. Slik vil de få en bedre forståelse av hvordan økosystemet i bredalen reagerer på klimaforandringene.

– Vi har ni lokaliteter. Vi tar ulike vannprøver mens vi går opp dalen, og så analyserer vi dataene når vi kommer hjem, sier forskningsleder Naomi Holmes.

Beklager, vi kunne ikke vise innholdet.
Se «Øksfjordjøkelen» i nytt vindu

Store forandringer

Likevel kan ekspedisjonen allerede nå konkludere med store forandringer før de har studert resultatene fra forskningen. Slik som mange andre isbreer i Norge tiner Øksfjordjøkelen raskere enn noen gang før. Dette øker risikoen for at folk skader seg eller blir drept, sier Pawly.

– Jeg tror ikke folk er vant til å gå på isbreer. De burde gå med kvalifiserte guider, eller i det minste gjøre litt trening før de går på isbreer alene, sier han.

Naomi Holmes

Forskningsleder Naomi Holmes ønsker en bedre forståelse av økosystemet rundt isbreer.

Foto: André Bendixen/NRK