Ble reddet med helikopter fra et skjær: – Jeg kunne aldri forestilt meg slike krefter

I frykt for naturkreftene søkte Odd-Karl Stangnes tilflukt i en fyrlykt på Skjervøy-skjæret. Han holdt varmen ved å ligge inntil hunden sin. – Jeg jobbet med meg selv hele tiden og prøvde å holde meg rolig.

Odd-Karl Stangnes

I over to døgn søkte Odd-Karl Stangnes tilflukt fra uværet, i et lite batterirom i et fyrlykt, før han ble reddet av redningsmannskapene.

Foto: https://aleneihavgapet.blogg.no/

Det var helt absurd. Bølgen kom over hele berget og feide ned hytta. Det var en grusom opplevelse, sier Odd-Karl Stangnes.

Drømmen hans om å leve alene på et skjær i ett år fikk i helgen en dramatisk vending.

Det kraftige uværet som kom på søndag skapte kraftige problemer og til slutt måtte Stangnes bli reddet av et helikopter. Han ble fraktet til Skjervøy.

Da hadde han vært på skjæret i nesten to måneder.

Bølgene som slo mot skjæret var oppe i fem–seks meter når de traff berget.

– Jeg oppdaget raskt at det kom til å bli verre enn det jeg har opplevd tidligere. Etter hvert som det utviklet seg fulgte jeg værmeldingen konstant. Så kom det en overskylling som var større enn de andre. Da kjente jeg at jeg begynte å bli urolig, sier Stangnes.

Redningsskøyta Oscar Tybring i kraftig uvær utenfor Skjervøyskjæret i Troms. FOTO: Redningsselskapet.

Redningsskøyta Oscar Tybring i kraftig uvær utenfor Skjervøyskjæret i Troms søndag kveld. FOTO: Redningsselskapet.

– Kunne aldri forestilt meg slike krefter

Han fulgte sikkerhetsrutinene sine og gikk opp i fyrlykta der han hadde gjort klart et liggeunderlag og sovepose, samt mat og forsyning for fire dager.

– Jeg tok en rask avgjørelse, og fikk med meg både hund og ryggsekk. Så klatret vi opp i lykta.

Odd-Karl Stangnes i fyrlykta

I dette batterirommet søkte Odd-Karl Stangnes tilflukt. Rommet er rundt en kvadratmeter. Han hadde med seg hunden, en overlevingsdrakt og en flytedress med seg.

Foto: Hanne Unander

Etter å ha fått samlet seg gikk han ut for å se hvordan det stod til nede ved hytta. Der hadde det vært flere og større overskyllinger.

Så kom det en gigantbølge, større enn jeg noen gang har sett. Det føltes nesten ut som en tsunami. Det var helt absurd. Bølgen kom over hele berget og feide ned hytta. Jeg var så glad for at jeg sto der jeg sto. Jeg kunne aldri forestilt meg slike krefter.

Varmet seg på hunden

Stangnes kunne ikke fyre eller ha på noe varme da han lå inne på batterirommet. Batteri produserer nemlig knallgass.

– Jeg tok ingen sjanser, og turte ikke å sove. Jeg var redd for at oksygenet skulle spises opp av gassen som blir produsert av batteri. Jeg ble til tider dårlig og kvalm og måtte lufte jevnlig, sier han.

– Jeg hadde med meg hunden min, Jesper så vi varmet hverandre.

Redningsskøyta RS Oscar Tybring IV observerte mannen på skjæret, Odd-Karl Stangnes.

Da hytta ble tatt av en bølge tenkte Stangnes at han måtte mobilisere der han var.

Foto: Redningsselskapet

– Hvordan føltes det da du ble reddet?

– Det er ikke mulig å beskrive det. Jeg var redd da stormen var på sitt sterkeste. Det blåste så mye at jeg fryktet hele lykta skulle knekke. Jeg jobbet med meg selv hele tiden og prøvde å holde meg rolig.

Kritikk på sosiale medier

Etter at saken ble kjent søndag ettermiddag kom det flere sterke reaksjoner på sosiale medier. Mange lurte på hvorfor Stangnes oppholdt seg på skjæret når det var meldt storm. Dette har Stangnes full forståelse for.

– Selvfølgelig må folk få lov til å komme med kritikk. Jeg hadde en måte jeg kunne sjekket dette bedre på. For å observere uværet på forhånd, da hadde jeg sett bedre hvor det var mulig å bygge ei hytte der.

Hva som skjer videre framover vet ikke Stangnes enda.

– Det er jo ikke noen hytte jeg kan bo i der nå. Og det blir nok heller ikke aktuelt å begynne å bygge en ny hytte, sier han.