OBS-Varsel: Venter full storm på kysten

Vind opp mot full storm og vanskelige kjøreforhold i vente flere steder i Nord-Norge.

Storm Hammerfest

Storm ved Hammerfest. Nå kan et nytt uvær være på vei til Vest-Finnmark, Troms og nordre Nordland.

Foto: Jan Harald Tomassen

Det viser OBS-varselet som Meteorologisk institutt sendte ut mandag. I varselet meldes det opp mot nordøstlig full storm i kyststrøkene fra Lofoten til Vest-Finnmark.

– Det vil bli en vindfull dag i ytre strøk, og vinden kan kortvarig komme opp i full storm. På indre strøk blir det vind opp mot frisk bris, sier statsmeteorolog Signe Røyseland Sørlie til NRK.

Det kommer til å blåse opp utover mandag ettermiddag og kveld. Kysten i Lofoten, Vesterålen, Troms og Vest-Finnmark skal rammes hardest.

Vanskelige kjøreforhold

– Det er også ganske vått og grått i landsdelen nå, og fra og med i ettermiddag går nedbøren over til sludd og snø. Det vil også bli minusgrader, først i indre strøk, så i ytre strøk utover kvelden, sier Sørlie.

Fordi nedbøren vil gå over fra regn til sludd og snø, meldes også om vanskelige kjøreforhold enkelte steder i nordre Nordland og i Troms.

Følg trafikksituasjonen der du er HER

Mindre vind tirsdag

Temperaturene vil komme ned i minus ni grader på indre strøk tirsdag, og ned mot fem minusgrader på kysten nord i landsdelen.

På tirsdag vil vinden løye litt og det blir liten kuling utsatte steder, og rolige vindforhold i hele landsdelen fra tirsdag kveld.

Helgeland, Salten og Ofoten får nordvestlig opp mot stiv kuling, og regnbyger som går over til sludd og snø mandag kveld.

Tirsdag blir det også noen snøbyger nord i Nordland først på tirsdag.

Temperaturen i hele landsdelen vil synke litt mot tirsdag.

På Svalbard er det meldt om rolige vindforhold, og stort sett oppholdsvær på Nordenskiöld land på Spitsbergen.

Fare for torden i vest

Rogaland får mandag sørøst opp mot liten kuling. Mot kvelden sørvest bris, først i sør. Enkelte regnbyger, i kveld regn. Utrygt for torden.

I Hordaland kan vinden komme opp i frisk bris på mandag, og det vil bli enkelte regnbyger. Været vil bli lettere mandag ettermiddag.

Sogn og Fjordane, Møre og Romsdal og kan vente opp mot liten kuling, som minker mot kvelden. Det kan bli enkelte regnbyger i ytre strøk i nord på ettermiddagen og utrygt for torden i sør.

På Vestlandet og i Trøndelag vil temperaturen synke mandag.

Stort sett oppholdsvær

Også Østafjells og i fjellet i Sør-Norge vil temperaturen synke mandag.

Det meldes om sørlig bris og stort sett oppholdsvær. Sørøst på Østlandet varsles det om forbigående regnbyger, mens det i Agder ventes regn og vind opp mot liten kuling på kysten.

Liten kuling kan det også bli i kyststrøkene i hele landsdelen mandag kveld.

I Skagerrak er det ventet enkelte regnbyger, frisk bris som går opp mot liten kuling mandag kveld. Det meldes om regnbyger og utrygt for torden.