Hopp til innhold

Oberstløytnant: – Kritikken er basert på uvitenhet og fordommer

Forsvarets kritikk mot etterretningskonferansen i Vadsø er basert på fordommer og uvitenhet, sier oberstløytnant Tormod Heier. Han er eneste av 17.000 forsvarsansatte som deltar.

Oberstløytnant Tormod Heier

– Dette ville vært en fin arena for forsvarsansatte å delta i, nettopp for å bidra til å nyansere bildet og kanskje opplyse forsamlingen, sier Tormod Heier. Mandag foreleste han for deltakerne på «Etterretning som demokratisk blindsone».

Foto: Amund Trellevik/NRK

Både e-sjef Morten Haga Lunde og forsvarsminister Ine Eriksen Søreide har gått hardt ut mot konferansen «Etterretning som demokratisk blindsone» som arrangeres i Vadsø denne uken.

– Vi er tross alt en hemmelig tjeneste. Vi må skjerme vårt personell. Jeg vil gi heder til mine ansatte som i dag opplever å bli stigmatisert og mistenkeliggjort i lokalsamfunnet der vi har stasjoner. De utfører et lovpålagt og viktig arbeid for Norge, sa Lunde til Aftenposten.

– En fin arena for Forsvaret

Oberstløytnant Tormod Heier ved Forsvarets høgskole er eneste forsvarsansatte blant konferansedeltakerne.

Mandag ettermiddag snakket han om nødvendigheten av kritiske studier av den norske sikkerhetspolitikken til en forsamling av journalister, militæreksperter, forskere, politikere og fredsaktivister.

Heier mener kritikken som er kommet mot konferansen er urettferdig.

– Dette ville vært en fin arena for forsvarsansatte å delta i, nettopp for å bidra til å nyansere bildet og kanskje opplyse forsamlingen. Eller kanskje man også risikerer å lære noe selv, sier Heier til NRK.

Etterretningskonferansen, Vadsø

Norges første konferanse om etterretning blir arrangert i Finnmark denne uken.

Foto: Amund Trellevik/NRK

Åpenhetsforkjemper

Stortingsrepresentant Anders Werp sa mandag at konferansen både er naiv og konspiratorisk, og at arrangørene ikke har gjort hjemmeleksen når man påstår at norsk etterretning er utenfor demokratisk kontroll.

Werp peker på at Stortinget nylig har diskutert hvordan den demokratiske kontrollen over de hemmelige tjenestene skal styrkes.

Høier har markert seg som en forsvarer av større åpenhet og diskusjon i forsvaret, og ble også i mai kåret til månedens fredsprofil av Norges fredsråd for sin aktive deltakelse i debatten rundt Forsvarets operasjoner.

Oppfordrer flere til å delta

Heier mener etterretningskonferansen i Vadsø kunne ha avlivet en del myter rundt de hemmelige tjenestene.

Oberstløytnant Tormod Heier

Oberstløytnant Tormod Heier er eneste forsvarsansatte blant deltakerne på «Etterretning som demokratisk blindsone».

Foto: Amund Trellevik/NRK

– Så du har en oppfordring til forsvarsansatte om å delta på slike konferanser?

– Absolutt. Dette er en fin arena til å bli mer synlig i disse debattene. Og det er en fin mulighet til å bidra til å avlive en del myter som har satt seg i publikum på slike konferanser, sier Heier.

«Registrerer at Heier deltar»

Forsvarsdepartementet ønsker ikke å kommentere Heiers utspill, men skriver i en epost at «enhver ansatt (må) vurdere hensiktsmessigheten av deltakelse på eksterne konferanser, og se nytteverdien av denne opp mot sitte eget arbeidsfelt».

– Jeg registrerer at Heier deltar på konferansen, men har ingen oversikt utover det hvorvidt andre ansatte i Forsvaret har sett nytte av å delta, skriver pressevakt, oberstløytnant Frank Sølvsberg, til NRK.