Nye tiltak mot fiskerikriminalitet: – Det vil ikke være mulig å lure seg unna

Nye tiltak skal gjøre det vanskeligere å drive med fiskerikriminalitet. – Vi skal ta kjeltringene, og vi skal etter hvert også få strengere straffer, sier fiskeri- og sjømatminister Odd Emil Ingebrigtsen (H).

Odd Emil Ingebrigtsen

Det har blitt fisket og solgt kongekrabbe ulovlig for millionbeløp de siste årene i Norge. Nå presenterer fiskeri- og sjømatminister Odd Emil Ingebrigtsen derfor et nytt regelverk som skal gjøre det vanskeligere å jukse.

Foto: Erik Andreassen / NRK

I dag la fiskeri- og sjømatminister Odd Emil Ingebrigtsen (H) frem nye tiltak mot fiskerikriminalitet sammen med Økokrim.

Alle fiskebåter skal spores og rapportere fangst, og alle leveringer av fangst skal dokumenteres med automatiserte veiingssystemer.

– Systemene som er i dag kan til dels manipuleres, derfor kommer det nå er en ny teknologi hvor det ikke er mulig, sier Ingebrigtsen.

– Det vil ikke være mulig å lure seg unna, rett og slett.

Ønsker strengere straff

Ingebrigtsen anslår at det omsettes for i overkant av 30 milliarder kroner i fiskeriene i Norge, noe som betyr store verdier og fristelser for kriminelle.

– Det er kjeltringene vi er ute etter. Når vi etter hvert får til resultater innenfor dette området, vil det bety økt verdiskapning for de aller fleste som driver seriøst innenfor næringen, sier han.

Han mener det må slås hardt ned på all form for fiskekrim. Derfor vil det bli satt ned et eget ekspertutvalg som skal vurdere dagens reaksjons- og straffehjemler.

– Vi skal ta kjeltringene, og vi skal etter hvert også få strengere straffer for dem som faller for fristelsen av å ta for seg av det som er fellesskapets verdier, sier fiskeri- og sjømatministeren.

Fiskeriminister Odd Emil Ingebrigtsen

Fiskeriminister Odd Emil Ingebrigtsen sier de seriøse aktørene vil applaudere de nye tiltakene for å hindre fiskerikriminalitet.

Foto: Emil Bremnes / Nofima

Ulovlig fiske for millioner

Senest i november beslagla politiet 800 kilo ulovlig fiskede kongekrabbeklør i Finnmark.

I 2019 avslørte Politiet og Økokrim et nettverk som har fanget og omsatt kongekrabbe for flere millioner kroner. Flere personer ble siktet og er senere dømt.

Like før jul kom den siste dommen i denne svindelsaken. En mann i 40-årene ble dømt til tre år og fire måneder i fengsel – og må betale tilbake 17 millioner kroner.

Kongekrabbe

Politiet har de siste årene avdekket et nettverk som om fanget og omsatt kongekrabbe for flere millioner kroner.

Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Lanserer tipsløsning

Økokrim-sjef Pål Kulø Lønseth bekrefter at politiorganet har inntatt en mer aktiv rolle innenfor fiskerikriminalitet det siste året.

– Flere utenlandske kriminelle nettverk har fattet interesse for norske fiskeriressurser. Det høyner naturligvis trusselnivået, og nødvendiggjør en større og mer kraftfull innsats fra politiet sin side, sier han.

Ifølge Lønseth er den største utfordringen at det hittil har vært vanskelig å kvalitetssikre innrapporterte tall fra fiskerinæringen. Han tror de nye tiltakene vil gjøre jobben til politiet enklere.

I tillegg til de nye tiltakene som nå settes i verk for å hindre fiskerikriminalitet, så lanserer Økokrim også en egen tipsløsning. Det er fordi de av erfaring mistenker at det vil skje både feil- og underrapporteringer i den kommende vintersesongen.

– Tipsløsningen vil gi publikum muligheten til å videreformidle informasjon til Økokrim om hendelser de mener politiet bør ha kjennskap til, sier Lønseth.

Løsningen vil være tilgjengelig på Økokrim sine hjemmesider.

Pål Lønseth- ny Økokrim-sjef

Pål Kulø Lønseth, sjef i Økokrim, sier det historisk har vært for lite fokus på fiskerikriminalitet i politiet

Foto: Wilhelm Sverdvik / NRK

Vil forenkle hverdagen til fiskerne

Om lag en halv prosent av de totalt 240.000 landingene av fisk de siste årene ble kontrollert av Fiskeridirektoratet.

Ingebrigtsen tror de nye tiltakene vil forenkle hverdagen til alle fiskere ettersom fiskerinæringen er med på utviklingen av det nye veiingssystemet. Samtidig som det vil gi bedre kontroll.

– For eksempel BankID, som kanskje er et av de største forenklingstiltakene som har skjedd i nyere tid, ble også utviklet i samarbeid mellom myndighetene og næringen. Det er litt av det samme vi skal få til, både på kontroll og innveiing, sier han.

– Må bruke mer ressurser

Administrerende direktør i fiskeribedriften Norfra, Steinar Eliassen, lot seg ikke imponere av det fiskeri- og sjømatministeren kom med.

Steinar Eliassen, administrerende direktør i fiskeribedriften Norfra.

Administrerende direktør i fiskeribedriften Norfra, Steinar Eliassen, synes ikke tiltakene som ble lansert var gode nok.

Foto: DAN HENRIK KLAUSEN / NRK

– Jeg hadde håpet på mer konkrete tiltak. Foreløpig er det mange planer og ord, akkurat det som har blitt gjort tidligere, sier han.

Eliassen påpeker at han ønsker dagen det blir umulig å jukse velkommen, men at det fortsatt virker fjernt.

– De må bruke mer ressurser på å komme dette til livs. Det er en form for miljømessig og økonomisk kriminalitet som Norge ikke kan være bekjent av, sier han.

Nyheter fra Troms og Finnmark