Hopp til innhold

Nye syriske flyktninger og migranter på vei

Så mye som 200 flyktninger kan nå være i Murmansk med ønske om nå Finland eller Norge. Ifølge russisk nettsted har 100 allerede blitt stoppet av russiske grensevakter.

Syriske flyktninger i Murmansk

NRK har møtt flere syriske flyktninger som nå befinner seg i Murmansk, ikke ligger langt unna den norske grensa.

Foto: Tarjei Abelsen / NRK

Mayas Aldjhstni er fra Aleppo i Syria. Hennes to sønner kom seg til Tyskland via den arktiske fluktruten til Norge i fjor høst.

Etter at hennes mann døde bestemte hun seg for å selge alt og prøve selv. Men hun føler nå hun har blitt lurt til en fluktrute som har blitt en blindvei for mange.

Etter to mislykkede forsøk på å komme seg til Finland, tror ikke Mayas Aldjhstni at hun har noe annet valg enn å reise tilbake til Syria.

– Sønnene mine sendte meg penger, fordi jeg skulle prøve å komme meg over grensen til Finland. En sjåfør tok meg og to menn fra Egypt med i bil mot grensen. Men han lurte oss og kjørte på en ulovlig vei i skogen mot Finland. Da vi kom til grensen arresterte politiet oss og sendte oss til en domstol, forteller hun.

Mayas Aldjhstni

NRK møtte Mayas Aldjhstni fra Aleppo i Syria. Hun forteller om to mislykkede forsøk på å komme seg til Finland.

Foto: Tarjei Abelsen / NRK

Flere i samme situasjon

Aldjhstni hadde tatt en stor sjanse, og den feilet. NRK møtte henne i Murmansk onsdag i forrige uke.

Hun viser et dokument fra domstolen som forteller at hun har 15 dager på å komme seg ut av Russland, og hun vil prøve Finland igjen.

Det samme skal seks andre flyktninger på samme hotell. En er fra Jemen, en annen fra Sudan og en familie og en enslig mann fra Syria.

De får hjelp av tolken Nazir Ahmad, en syrer som har bodd 20 år i Russland. Han traff svært mange av flyktningene som kom i fjor høst gjennom sin tolkejobb for russiske migrasjonsmyndigheter.

Også nå treffer han dem i økende antall. Totalt 200 flyktninger mener Nazir Ahmad det kan være i Murmansk nå.

Asylsøkjarar kjem til Noreg over Storskog grensestasjon

Asylsøkere kom over grensa til Storskog i fjor.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

100 personer er stoppet

Nettstedet Flashnord skriver søndag kveld at kilder i justisdepartementet i Murmansk melder om at 100 personer hittil er stoppet fra å krysse grensene i nord.

Det skal være første melding om situasjonen i russiske medier så langt.

Kilden sier til Flashnord at alle som blir tatt får utvisningsvedtak. De får 15 dager på frivillig å forlate landet, eller bli fengslet og deretter deportert.

Syriske flyktninger i Murmansk

Syriske flyktninger i Murmansk.

Foto: Tarjei Abelsen / NRK

Nazir Ahmad sier de russiske grensevaktene ikke vil ha samme situasjon som i fjor.

– Det kommer til å bli mye flere enn de anslåtte 200 som er i Murmansk nå, om noen lykkes med å få asyl i Finland eller Norge, spår tolken.

For Mayas Aldjhstni tok håpet slutt. Søndag var hun tilbake i Moskva etter et siste forsøk på å krysse grensen mot Finland.

– På åtte måneder har jeg brukt opp alle pengene mine. Blir jeg her, er det ingen jobb eller hjem til meg. Maten er for dyr – hvordan skal jeg kunne leve, spør hun.