Hopp til innhold

Her starter Nanuk og Laban sitt nye liv som isbjørnvakter

Fra en hundegård med flere hundre firbente kompiser, til livet på en ishavsøy med ni fastboende mennesker og to andre hunder.

To nye hunder fraktes opp til Bjørnøya med Kystvakta.

Alaska huskyene Laban (2 år) og Nanuk (4 år) står ved rekka på Kystvakstkipet «Andenes», og stirrer inn mot den første landjorda de har hatt i sikte på flere dager.

Her ligger Bjørnøya, og den meteorologiske stasjonen ute i ishavet, som skal bli de to hundene fra Tromsø sitt nye hjem.


Nanuk er førstemann som hjelpes om bord i lettbåten og inn til land. Her venter Hilde Fålun Strøm, en av beboerne på Bjørnøya. Hun ønsker Nanuk velkommen før hun fortsetter å jobbe.

Kort tid etter kommer en mer forsiktig og sjenert Laban på land, og de to hundene kan starte sitt nye liv, som selskap og isbjørnvakter på Bjørnøya.

Fra hundegård til ishavsøy

Noen dager tidligere ankommer Tove Sørensen kaia i Breivika i Tromsø med to hundebur.

Se hundenes avskjed med Tromsø:

Created by InfoDispatcher


Litt skeptiske og stivbeinte kommer Nanuk og Laban ut av burene og ned på kaia.
Tove forteller at hun har valgt ut hunder som ikke fungerer så bra som trekkhunder og som ikke passer så godt inn i en stor hundegård, når hun for tredje gang skal levere hunder til Bjørnøya.

– Om det er vemodig å sende dem fra meg? Nei, jeg vet de kommer til et lite samfunn der de blir tatt godt vare på. De får et fantastisk liv, med masse kos. Og de skal få bo på et sted der det ikke er alt for varmt vær på sommeren, sier Tove.


Hundene er skeptiske til det store ukjente havet, og til «KV Andenes». De må bæres om bord på det som skal bli deres første (og siste) lange sjøreise.


Fra å være to av nærmere 300 hunder i hundegården hos Tromsø Villmarkssenter skal de nå tilbringe resten av livet sammen med ni mennesker og et par andre hunder på en liten arktisk øy mmidtveis mellom Tromsø og Svalbard.

– På en måte er det litt med hundene som med dem som skal reise til Mars. Man tar farvel og så ser man dem aldri igjen, ler Tove, som gjør unna avskjeden fort og effektivt.


Røff sjøreise

Reisen opp til Bjørnøya tar halvannet døgn, og turen blir strabasiøs, selv om mannskapet om bord gjør sitt beste for å skape en så koselig atmosfære som mulig.

I hvert sitt bur ligger de to hundene og slåss mot sjøsyken, mens de uler mot himmelen og bølgene.

Hundene er ikke den eneste lasten «KV Andenes» har med seg til Bjørnøya. Besetningen på ni personer bor på øya for et halvt år om gangen, og på den 178 kvadratkilometer store øya finnes det ingen butikker.

Ved hjelp av lettbåt og flåte fraktes etterlengtede varer i land fra kystvaktskipet.

Bjørnøya

Det bor ni mennesker og fire hunder på Bjørnøya.

Foto: Karine Nigar Aarskog / NRK


Vel i land på Bjørnøya får Laban og Nanuk hilse på de fastboende hundene. Aki og Eerkki er to aldrende sibirian husky, og får sin fulle hyre med å forsvare reviret sitt, og vise nykommerne deres plass i rangstigen.

Skal varsle isbjørn

Mens Nanuk reiser litt bust og ypper seg, er Laban mer forsiktig av seg, og vil først ikke hilse på de to gamle hannhundene.

Til slutt er det likevel Erkki som fortsetter som sjefen på øya, mens Laban som yngstemann må finne seg i plassen helt nederst på rangstigen.


Nå må de to gammelkara ta nykomlingene i lære på det som tross alt er hundenes viktigste oppgave på øya.

– De har jo en funksjon i forhold til vinteren når det er isbjørn her. Det var det som var utgangspunktet for at vi skulle ha hunder på stasjonen, at det var mye bjørn, og hundene skulle skremme isbjørnen, sier Hilde Fålun Strøm, som jobber som meteorologifullmektig på stasjonen.

Hør Hilde Fålun Strøm fortelle om hva hundene betyr:

Bjørnøyabeboer om de nye hundene.


De siste årene har det vært lite isbjørn på Bjørnøya. I fjor ble det observert bjørnespor på øya, men da var det første gang på to år, Bjørnøya har hatt besøk av dyret som en gang i tida ga øya navn.

Lager TV-serie fra Bjørnøya

Men også når det ikke er isbjørn på øya, har hundene en viktig funksjon. Hilde er glad i å gå tur, og syns det er stas med selskap når hun er på vandring alene eller sammen med andre.

Laban og Nanuk vil også bli TV-stjerner. NRK skal nemlig følge livet på Bjørnøya gjennom vinteren, og TV-seerne vil bli bedre kjent med både hundene, og vinterbesetningen som flytter til stasjonen før jul.

Hilde ser også fram til å få to yngre hunder som kan være med på lengre turer enn det de to seniorene har klart den siste tiden.


– Dessuten er de jo noen virkelige muntrasjonsråd. Noe du kan konsentrere deg om, og som gir deg respons utenom de andre i besetningen. Også de som holder seg mest ved stasjonen har mye glede av å kose med hundene, sier Hilde.

Nå må hun og de andre beboerne på Bjørnøya, både to og firbente bruke tiden framover på å bli kjent med nykommerne og gjøre dem kjent med ishavsøya der de etter alle solemerker kommer til å leve lykkelige resten av sine dager.

Nyheter fra Troms og Finnmark