Nye adventstradisjoner er ikke lenger lilla

Har vi kastet vekk den lilla og fiolett adventstradisjonen til fordel for hvitt og sterilt? Ja, mener interiørdesigner Linda Thomassen.

Det finnes ulike oppfatninger av hvilke farge man skal pynte med i adventstiden.

Lilla har tradisjonelt vært den ubestridte adventsfargen. Men det var før. Både i advents- og juletiden er det lilla, røde og glitrende stadig oftere utkonkurrert av hvite og enklere dekorasjoner.

– Trendene nå er at det skal være rent og litt sånn lekkert, og da bryter lillafarger og

Interiørdesigner Linda M. Thomassen.

Linda M. Thomassen

Foto: Linn Sæten / Front Interiør AS

dorullnisser med det som er trendy nå, sier interiørdesigner Linda Thomassen fra Front interiør AS i Alta.

Hun mener den gamle adventstradisjonen med lilla lys og tekstiler har blitt litt avleggs. Særlig blant de yngre.

– Hvis man skal følge tradisjonen så er jo lilla riktig og hvitt galt. Men trendene endrer seg jo med tida. Vi unge bryr oss kanskje ikke så mye om den lilla tradisjonen, mens den eldre generasjonen vil si at det er feil å bruke hvitt.

juleinteriør

Før i tiden ville kanskje de lilla adventsgardinene og adventsdukene blitt funnet fram i starten av desember, men ikke nå lenger.

Foto: Front Interiør AS/Linda M. Thomassen

Fra liturgisk fiolett til hvitt og sterilt

Men finnes det egentlig noen regler? Det kommer an på hvem man spør.

I kirker som bruker liturgiske farger er adventsfargen lilla, som tradisjonelt er en botsfarge. I den katolske kirke kan rosa brukes som liturgisk farge.

Generelt, mener Thomassen, har nok de rene linjene og fargene og den matchende julepynten fortrengt de lilla lysene.

Hun mener særlig sosiale medier spiller en stor rolle når vi i 2016 pynter før jul.

– I den store interiørverdenen er det en trend med matchende julepynt på treet. Det er nok mye for å skape de perfekte bildene. De som har slik pynt er ofte bloggere og folk som er veldig aktive på Instagram.

Dorullnisser

Mange har nok en eske med mer eller mindre billedskjønne dorullnisser på loftet. Men de trendbevisste tar dem ikke lenger frem til jul.

Foto: NRK

Interiøret endrer seg, maten består

Forfatteren av «Husmorboka», Iris Furu, forteller at på 50- og 60-tallet var det lite minimalisme å spore i norske julehjem.

Man drysset på med glitter og gull, fargerike julekurver og julekuler, og på toppen av det hele plasserte man gjerne det norske flagget. Samtidig var nøysomhet et nøkkelord.

– Jeg tror fortidas husmødre hadde sett på dagens interiørtrender som litt fargeløse. Samtidig er juleforberedelsene veldig annerledes i dag. Før i tida fant man frem gavepapir fra i fjor, støpte egne lys og brukte lang tid på å lage ting for å spare penger, sier Furu.

Også mattradisjonene har endret seg, men ikke like mye. Man baker ikke lenger alle syv slag, men man baker fortsatt sine favoritter.

– Jeg tror folk føler seg friere med tekstiler, enn når det gjelder mat og bakst. Da er vi mer opptatt av tradisjoner, mener Furu.