Nybygd ferge fikk feil og mangler på grunn av språkproblemer

Språkproblemer med skipsverftet i Tyrkia er årsaken til at ei nybygd bilferge har for mange feil til å settes inn i trafikk, mener rederiet.

M/F Kvernsund

Den nye bilferga skulle vært i trafikk på Bjarkøysambandet i Troms.

Foto: Nils Mehren / NRK

Foreløpig ligger «Kvernsund» til kai Harstad. Feil med bilbroen, ulovlig plassert passasjersalong, manøvreringsproblemer og for høyt montert mast. Dette er blant manglene som gjør at den ikke er satt inn i trafikk på Bjarkøysambandet.

Rederiet Norled har sendt folk til Harstad for å se nærmere på problemene med fartøyet.

– Vi skal ha den i dokk denne uka, for å gjøre utbedringer på bilbroen. Det sier Jonas Torsvik, driftsinspektør i rederiet Norled.

Valgte det billigste verftet

M/F Kvernsund

Flere feil må utbedres før ferga kan tas i bruk.

Foto: Nils Mehren / NRK

Rederiet Norled i Stavanger mener kulturforskjeller og språkvansker med verftet i Tyrkia er noen av årsakene til feilene og manglene ved «Kvernsund»

Norled valgte et tyrkisk verft fordi de var billigst da ferga til Grytøy, Bjarkøy og Sandsøy skulle bygges.

– Kommunikasjonsproblemer har vanskeliggjort byggeprosessen, sier regionsjef i Norled, Inge Andre Utåker.

Han utdyper:

– I Tyrkia er det ikke vanlig å kunne snakke engelsk. Det betyr at vi trenger tolk, og at det kun er ledelsen på verkstedet som kan engelsk. I tillegg er kulturforskjellen ei utfordring.

Nyferga i Bjarkøysambandet er feilkonstruert og kommer forsinka inn i sambandet. Den må på verft først.

– Nærmest komisk

Leder i miljø- og samferdelseskomiteen i Troms fylkeskommune, Ole M. Johansen (FrP), er overrasket over forklaringa.

– Jeg syns det er betenkelig og nærmeste komisk hvis man ikke har et system som gjør at man får det man har bestilt. Det er utelukkende rederiet som må sørge for at man får det man bestiller, sier Ole M. Johansen.

Fortviler over forlenget fergetur

Flere hunder mennesker bruker ferga for å komme seg til og fra kommunesenteret Harstad. Skoleelever er på hverdager avhengig av ferga for å komme seg fra Sandsøy til skole på Bjarkøy. I tillegg brukes den av hjemmetjenesten og oppdrettsnæringa.

Fordi ei mast er for høyt montert, kan ikke ferga gå under brua som skal bygges mellom de to øyene Sandsøy og Grytøy. Det betyr at ferga må gå rundt Sandsøy, på tur til Bjarkøy.

Innbyggerne på de to øyene Sandsøy og Bjarkøy fortviler over at fergeturen dermed forlenges med en time.

– Ferga er en skandale. Det sier rektor ved Bjarkøy skole, John Erik Kristiansen. Han bruker fergesambandet to dager daglig.