Hopp til innhold

Reiselivsleder raser mot ny våpenlov: – Ikke akseptabelt

Sysselmesteren på Svalbard har mottatt like mange søknader om å bære våpen som det er innbyggere på øygruppa.

To personer på Svalbard, den ene av dem bærer våpen. Ny våpenlov skaper frustrasjon på øyriket grunnet lang behandlingstid på søknad.

LIVSFARE: Det er anbefalt å bære våpen om man beveger seg utenfor bygrensene på Svalbard, hvor man kan treffe på isbjørn.

Foto: Tore Meek / NTB scanpix

– Ingen er uenig i at god og solid kontroll av våpen, og våpenloven i seg selv, er fornuftig, sier Ronny Brunvoll i Visit Svalbard.

Den nye våpenloven som han sikter til trådte i kraft i juni 2021. Tidligere har personer med våpenkort oppe i øyriket kunnet låne ut sitt eget våpen slik de selv ønsket i opptil fire uker. Nå må også den som låner våpenet vurderes ut fra blant annet skikkethet og våpendugleik, og få bæretillatelse fra Sysselmesteren.

Nå gjør tusenvis av våpensøknader at saksbehandlingstida er på hele ti uker. Og det kan bli verre, skal man tro NHO.

Myndighetene anbefaler at man bærer skytevåpen for å beskytte seg mot isbjørn utenfor bygrensene på Svalbard. Den nye loven er ikke tilpasset livet i øyriket, mener Bruvoll.

Ronny Brunvoll

Ronny Brunvoll i Visit Svalbard mener det er kritikkverdig at det ikke har blitt tatt grep for å forhindre at man havner i en slik situasjon som nå har oppstått.

Foto: Vilde Kristine Malmo / NRK

– Våpen har en annen legitimitet på Svalbard enn på fastlandet. Nå er det innført et regelverk som ikke er konsekvensutredet fra myndighetenes side, sier han.

– Det er kritikkverdig og ikke akseptabelt, sier Brunvoll.

Nå som mørketiden er over i øyriket, er det flere som vil nyte friluftslivet.

Nye turistguider, studenter, folkehøgskoleelever som kommer på kortere opphold, samt nye innbyggere – alle må ha våpenløyve dersom de skal bevege seg utenfor bygrensene i Longyearbyen.

Det var Svalbardposten som først omtalte saken.

Les også Rifla var livsviktig turutstyr for Sebastian

Sebastian Plur Nilssen

– Katastrofalt for reiselivet

Årsaken til at Brunvoll lar seg frustrere over situasjonen, er måten det påvirker reiselivet. Han får støtte fra NHO.

– Dette er et reiseliv som står på felgen etter to år med pandemi. Hvis en tredje sesong skal bli betydelig redusert, vil det ha en katastrofal virkning, sier Magne Kristensen.

Han er direktør for arbeidslivspolitikk i NHO reiseliv, og mener også at den nye våpenloven passer dårlig for de lokale forholdene på Svalbard.

– Selve loven er mest tilpasset fastlandet og får ekstra uheldige konsekvenser på Svalbard, sier Kristensen.

Magne Kristensen

Magne Kristensen i NHO reiseliv.

Foto: Per Thrana / NHO

For øyeblikket er saksbehandlinga på ti uker. Men Kristensen har fått signaler om at det kan gå opp til 20 uker, eller fire og en halv måned, før søknader er ferdigbehandlet.

Så lenge reiselivsbedriftenes guider venter på godkjenning, er mange av turene de tilbyr utelukket på grunn av isbjørnfaren.

Siden loven trådte i kraft i juni 2021, mener Kristensen at saksbehandlerkapasiteten burde vært på plass i god tid før dette ble et problem.

– Det offentlige har visst om dette ei stund. At næringslivet skal lide så radikalt under manglende saksbehandlingskapasitet, det er svært uheldig, sier han.

Isbjørn leiter etter mat i hundehus og springer etter hund.

Beboerne på øya Hopen på Svalbard har hatt mye besøk av isbjørn denne vinteren. Det er vanlig å bære våpen for å kunne beskytte seg mot rovdyret.

Kristensen opplever at næringslivet og reiselivet på Svalbard har god og tett dialog med myndighetene. Han håper de lokalt kan finne løsninger som vil redusere saksbehandlingstida. Alternativet vil være å få avlastning fra fastlandet.

– Det var vel ingen i sin villeste fantasi som hadde trodd at det skulle være 2500 søknader som skal behandles, sier sysselmester Lars Fause.

Det er nesten like mange som det er fastboende på Svalbard.

– Nå skal alle ha våpen, sier Sysselmesteren.

Fause har også uttalt at det kommer til å bli flere våpenkontroller i tiden framover.

Kritiserer myndighetene

– Det at det plutselig gikk fra kort behandlingstid på tre uker, så seks, og nå til ti – og gudene vet hvor det ender. Det setter oss i en vanskelig situasjon, sier Brunvoll.

Snart begynner sommersesongen på øya, noe som betyr mye aktivitet fra blant annet cruiseskip.

– Vi har svært mange guider som kommer tilbake etter pandemien, og som ikke har ting på plass. De har innført et regelverk som ikke er konsekvensutredet fra sin side.

Enkelte bedrifter opplever de ikke får benyttet den etterlengtede sommersesongen fullt ut fordi de ikke har guider de kan bruke, forteller Brunvoll.

Isbjørn

Det er anbefalt å ha med seg våpen på tur på Svalbard. Der kan man støte på verdens største landlevende rovdyr, isbjørnen.

Foto: NRK

Reiselivslederen har samtidig ei klar forventning om at sysselmesteren prioriterer søknadene fra næringslivet.

– Det er yrkesnæringslivet som må ha prioritet. De som må ha det til jobb må komme foran i køen.

– Vi sa det ikke var bra å innføre en lov med kort varsel. I fjor sommer spurte vi om det er kapasitet til å behandle alle søknader, og fikk som svar at ja, det var det. Dette er kritikkverdig, primært av myndighetene, sier Brunvoll.

NRK har vært i kontakt med Justis- og beredskapsdepartementet om saken. De har foreløpig ikke svart.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark