Hopp til innhold

Ny test kan avdekke dysleksi hos flere

Professor Trude Nergård Nilssen har utviklet et nytt verktøy for å avdekke dysleksi. Nå håper hun at testen kan endre livene til folk som sliter med lese- og skrivevansker.

trude nilssen uit literate

Testen som Trude Nergård Nilssen, professor på Universitetet i Tromsø, har utviklet gjøres via internett.

Foto: Amalie Nygård Jakobsen / NRK

Den neste testen er ment å måle leseforståelse. Du skal nå få lese en tekst. Etter teksten følger det noen spørsmål som du skal svare på.

Slik starter testen, som kan bli et attraktivt nordnorsk produkt.

Trude Nergård Nilssen, professor på Universitetet i Tromsø, har forsket på dysleksi hos voksne, og brukt dette som utgangspunkt for den nye testen.

Sammen med lokale gründere fra Tromsø, har hun utviklet «Literate».

Skiller seg ut

literate uit

Man må svare på noen spørsmål om skriveferdigheter eller vansker, før man starter testen.

Foto: Amalie Nygård Jakobsen / NRK

Hun håper testen kan bidra med at flere med lese – og skrivevansker blir oppdaget og hjelpe alt fra skoleelever, til folk i arbeidslivet som sliter med å lese og skrive, og kanskje har valgt en yrkesvei for å ha minst mulig med det å gjøre.

– Nå er det tekst over alt, og uansett hvilken yrkesvei du har tatt må du forholde deg til å lese og skrive, man kan ikke gjøre som før og «stikke ut på havet», sier Nilsen til NRK.

– Mange kommer til videregående uten å vite at de har dysleksi, og får ikke utviklet sitt potensial fordi de blir hemmet av et handikap de ikke vet om.

Testen «Literate» gjøres på internett, og tar opptil en halvtime. Flere personer kan ta den på likt, og etterpå vil den som administrerer testen ha tilgang til resultatene.

Det er det som er nytt sammenlignet med den tradisjonelle metoden som brukes for å diagnostisere dysleksi, hvor én person blir testet om gangen.

Testen skal gjøre det lettere å oppdage lese – og skrivevansker hos ungdom og voksne. Nilssen mener testen vil være et virksomt hjelpemiddel for lærere, rådgivere og veiledere.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark