Historisk oppslutning for Senterpartiet i nord

En fersk meningsmåling viser at Senterpartiet puster Arbeiderpartiet i nakken i Troms og Finnmark. Fylkessammenslåinga får skylda for at Ap har mistet sin dominerende posisjon i nord.

Cecilie Myrseth (Ap) og Sandra Borch (Sp)

Cecilie Myrseth (Ap) og Sandra Borch (Sp) står side om side på toppen i meningsmålingen.

Foto: Sveinung Åsali / NRK

– Jeg tror dette vitner om at folk er fornøyd med jobben vi gjør, og jeg tror utslagene i Nord-Norge er enda større fordi vi føler sentraliseringen denne regjeringen gjør veldig på kroppen, sier stortingsrepresentant for Senterpartiet i Troms, Sandra Borch.

Jubel hos Senterpartiet over målingen

Senterpartiet har landsmøte i helga. Da de fikk vite resultatet fra meningsmåling ble det full jubel.

Foto: Lars Egil Mogård / NRK

– Senterpartiet er på lag med folk i Finnmark, både når det gjelder regionreformen og at vi ønsker at det skal være liv laga der folk bor, sier Geir Adelsten Iversen som er leder av Finnmark Senterparti.

Ved fylkestinget i år stemmer man for første gang på politikere og parti i den nye, og ikke minst omdiskuterte, regionen i nord. Målingen viser at 25 prosent av velgerne ville stemt Arbeiderpartiet hvis det var fylkestingsvalg i Troms og Finnmark i morgen. 22,1 prosent svarer Senterpartiet.

Målingen er utført av InFact for NRK, Nordlys og iFinnmark. Over 2000 personer i Finnmark og Troms har svart. Grafen over viser partibarometeret for Troms og Finnmark.

Tror intern krangel og snuoperasjon spiller inn

Hvis vi ser på Finnmark alene er oppslutningen enda større; 23,6 prosent ville stemt Sp. Ap ender opp med 28,8 prosent. I Troms får Ap 24,1 prosent og Sp 20,1.

Geir Adelsten Iversen

Leder av Finnmark Senterparti, Geir Adelsten Iversen sier de har som mål å bli størst i Finnmark. – Jeg trodde vi skulle bruke lengre tid, men vi vokser veldig raskt.

Foto: Simon Piera Paulsen / NRK

Geir Adelsten Iversen mener den gode utviklingen for Senterpartiet startet for en stund siden, men han tror partiets tydelige mening rundt fylkessammenslåingen gjør at de vokser svært raskt nå.

Adelsten viser også til at det er lite bråk i Senterpartiet. Mens i Troms og Finnmark Arbeiderparti har nettopp regionreformen vært en vanskelig sak som har skapt interne krangler.

– Det er nok regionreformen som slår fullt ut.

Fylkesordfører i Finnmark, Ragnhild Vassvik (Ap)

Finnmark Ap har så å si vært enerådende i politikken i Finnmark i flere år. Vassvik synes tallene fra meningsmålingen er alarmerende.

– Arbeiderpartiet bør ta til nøye vurdering hva vi skal gjøre nå fram mot valget. Regionreformen har hatt stor oppmerksomhet og motstand i Finnmark, og Arbeiderpartiet har gjort en liten snuoperasjon i den saken. Vi får nok litt juling for det nå, sier Vassvik.

Gir ikke slipp på reversering

Vassvik mener de får igjen for at de valgte å snu da de gikk inn i fellesnemnda i desember 2018. De har også etter hvert sagt nei til å gå til sak mot staten. Også stortingsrepresentant for Troms Arbeiderparti, Cecilie Myrseth peker på det hun kaller en veldig tøff prosess over lang tid.

Cecilie Myrseth

Cecilie Myrseth sier at hun er sikker på at når de viser fram politikken og politikerne deres vil det gå oppover. Hun håper det er veien det går etter nominasjonsmøtet i helga.

Foto: Pål Hansen / NRK

– Ikke minst har det vært tøft internt i Arbeiderpartiet med tanke på regionreformen. Det vi vet er at når Arbeiderpartiet krangler med Arbeiderpartiet, så skaper ikke det tillit.

Myrseth mener meningsmålingen viser hvor sterkt regionreformen har påvirket befolkningen i Nord-Norge.

– Her har Senterpartiet stått tydelig på sin linje. Det har også vi gjort. Forskjellen er at det er Ap sine fremste politikere som har vært nødt til å håndtere denne tvangsreformen, og det får vi også merke nå.

I helga er det nominasjonsmøte i Troms og Finnmark Ap. Mens Cecilie Myrseth fra Troms er klar på at de fremover skal ha fokus på politikk og vise hva Arbeiderpartiet sine løsninger for den nye regionen er, klarer ikke Ragnhild Vassvik fra Finnmark å gi helt slipp på håpet om reversering av regionreformen.

– Vi bør jobbe for en best mulig posisjon for Finnmark, med tanke på en reverseringsløsning på sikt. Det vil jeg kjempe for inn mot et felles program og nominasjonsmøtet, sier Vassvik, som håper Ap-leder Jonas Gahr Støre vil være tydelig fra talerstolen i helga om at Ap ønsker å gå for reversering fra 2021.

Avstemning om sammenslåing og fellesnemnd

Her er Ragnhild Vassvik under en avstemning om sammenslåing og fellesnemnd. Det endte til slutt med at Finnmark Ap gikk inn i fellesnemnda, der de skal jobbe for den nye regionen.

Foto: Eskil Wie Furunes / NRK

– Sp har vært mye mer kompromissløse

Valgforsker Bernt Aardal følger med på utviklingen i nord, og han sier Ap har grunn til å være skuffet over tallene. Men de bør ikke være overrasket, sier han.

– Vi har sett at Arbeiderpartiet har slitt en god stund nå. Vi så det også ved valget i 2017, for så vidt i hele Nord-Norge, at Ap slet med oppslutningen.

Bernt Aardal

Bernt Aardal minner om at det som skjer en måneds tid før valget kan være ganske utslagsgivende, slik at ting kan endre seg fram til da. – Samtidig er noen av disse underliggende årsakene av en art som ikke er så lett å få til å forsvinne.

Foto: Ingvild Baltzersen Sund / NRK

Aardal tror det skyldes at Arbeiderpartiet har vært med regjeringspartiene på en del av reformene og endringene som har vært, selv om de har vært imot tvangssammenslåingen. Han mener også at striden innad i Finnmark og Troms Ap påvirker resultatet.

– Vi vet fra nasjonale målinger at Ap avgir velgere, særlig til Sp. Det er to partier som på mange måter har et felles politisk grunnlag, men hvor Sp har vært mye mer kompromissløse i kampen mot både kommune og regionsammenslåingen enn det Ap har vært.

– Veldig mange gode kort på hånden

Når det gjelder Senterpartiets solide posisjon i det nye storfylket i nord, sier Aardal at den henger sammen med partiets stilling nasjonalt. Og han mener det også er grunn til å tro at det i veldig stor grad henger sammen med striden om regionreformen.

Aardal viser blant annet til Nordkapp, der Venstres lokallag valgte å donere bort hele partikassa og stifte et lokallag i Senterpartiet.

– Dette er et Senterparti på full marsj fremover, vi ser litt av den samme tendensen på landsbasis også, men utslagene er omtrent dobbelt så høye i Troms og Finnmark som i resten av landet.

Senterpartiet fosser jo fram, og de har veldig mange gode kort på hånden.

Valgforsker Bernt Aardal