Hopp til innhold

Helseansatt i Tromsø smittet – flere ansatte og beboere ved eldresenter isolert

Det er oppdaget et nytt tilfelle av koronasmitte i Tromsø. Fem ansatte og syv beboere er isolert ved eldresenter.

Heracleum

Kafeen på Heracleum bo- og servicesenter i Tromsø ble stengt torsdag på grunn av covid-19.

Foto: NRK

– Nå har vi fått et nytt smittetilfelle og det viser at vi ikke er verna mot nye tilfeller av smitte. Vi kan ikke senke guarden, sier ordfører Gunnar Wilhelmsen under dagens pressekonferanse i Tromsø.

Kommunen informerte om at én person var bekreftet koronasmittet torsdag formiddag.

Dette er første registrerte tilfelle av covid-19 i Tromsø siden 17. mai.

Trond Brattland, smittevernoverlege i Tromsø, sier på pressekonferansen at den smittede er en ung person som nå er isolert i sitt eget hjem og i god form. Smittestedet er antatt å være på Østlandet etter personen var i kontakt med smittede der.

– Vedkommende kom med fly på lørdag fra Oslo og i perioden før symptomene brøt ut har vedkommende jobbet én vakt i hjemmetjenesten på Heracleum, sier Brattland.

Pressekonferanse i Tromsø koronasmitte

Smittevernoverlege og ordfører i Tromsø stilte på pressekonferanse om koronasmitte.

Foto: Fabian Ubeda / NRK

Helseansatt ved eldresenter

Torsdag ble kafeen på bo- og servicesenteret Heracleum i Tromsø sentrum stengt inntil videre på grunn av covid-19. Senteret har 64 leiligheter. I bygget er det også kafé og frisør. Flere ideelle foreninger har sitt tilholdssted her.

I går og i dag har kommunen jobbet med smittesporing på Heracleum. Det er fem ansatte og syv beboere er nå satt i karantene.

– Videre kartlegging av situasjonen vil tilsi hvor mange som må være i karantene i 10 dager og hvor mange som kan jobbe videre. Alle ansatte og beboere vil bli testet, sier Brattland.

Hovedregelen er full karantene for alle. Men personer som ikke har hatt tett kontakt med den smittede kan unntas karantene, såfremt testen er negativ.

– De vil måtte gå på jobb med munnbind og hansker, men må være i karantene på fritiden, sier Brattland.

Svar fredag

De fem ansatte og syv beboerne er alle testet. Brattland regner med at svaret er klart senest fredag morgen.

Dersom det foreligger en ny positiv test må kommunen begynne med ny smittesporing.

– Det innebærer å gå 48 timer tilbake i tid og kartlegge hvem vedkommende har vært i kontakt med, sier Brattland.

Trond Brattland

Smittevernoverlege i Tromsø, Trond Brattland, orienterte om smittetilfellet i Tromsø under pressekonferanse på rådhuset.

Foto: Fabian Ubeda / NRK

Personen som er smittet har også tatt en busstur og vært på matbutikken. Kommunen har gått igjennom reisene i detalj med vedkommende og kommet frem til at det er svært usannsynlig at noen har blitt utsatt for smitte. De har også vært i kontakt med Folkehelseinstitutt om smittesporing på fly.

– Med unntak av situasjonen på Heracluem ser det ut som at denne smitten bringer med seg lite smitterisiko for befolkningen, sier Brattland.

Tromsø er blant byene i Norge som har testet flest for koronasmitte gjennom hele koronaperioden. Fra mandag 22. juni til 5. juli var 607 personer testet for koronaviruset.

Beboere isoleres

– Hvilke rutiner har dere for ansatte i kommunen som har vært på reise?

– Vi har anbefalt alle om å være forsiktige, men samtidig kan vi ikke garantere oss mot det. Dette er en usynlig fiende som vi kjemper imot. Det er viktig å si at personen som er aktuell her ikke har brutt noen smittevernråd, sier Brattland.

Beboere og pårørende ved eldresenteret er varslet og får ifølge Brattland nødvendig helsehjelp.

– De må være isolert i egne leiligheter på omsorgsboligen, de som skal jobbe i leilighetene må ha på eget smittevernutstyr, sier Brattland.

Ikke aktuelt med ny «søringkarantene»

Det skapte stor debatt da tromsøordføreren innførte «søringkarantene», og sendte alle tilreisende som kom sør for Dovre i karantene da de kom til Tromsø.

Selv om smitten er antatt å komme Østlandet avslår Gunnar Wilhelmsen at det er aktuelt med nye strenge karanteneregler.

– Det er ikke aktuelt å innføre. Nå som folk reiser mellom nord og sør, og i utlandet kommer vi til å oppleve dette, sier Wilhelmsen som påpeker at kommunen nå er mer forberedt enn i mars.

Tromsø kommune holdt pressekonferanse med ordfører Gunnar Wilhelmsen og smittevernoverlege Trond Brattland klokka 14.00

Se pressekonferanse:

Pressekonferanse på rådhuset i Tromsø i anledning at det er meldt om nytt koronasmittetilfelle i Tromsø.

Pressekonferanse på rådhuset i Tromsø i anledning at det er meldt om nytt koronasmittetilfelle i Tromsø.

Til nå er det registrert nesten 9000 personer i Norge som er eller har vært smittet av koronaviruset. Åtte koronasmittede pasienter er torsdag innlagt ved norske sykehus. Det er samme antall som onsdag. Kun én pasient behandles nå i respirator, én mindre enn onsdag, viser tall fra Helsedirektoratet.