Ny hårløs elg: – Håper vi finner årsaken denne gangen

I elleve år har veterinærene prøvd å finne ut hvorfor enkelte norske elger mister håret. Nå får de en ny sjanse: I Pasvik har det dukket opp nok en elg med glissen pels.

Hårløs elg

I årevis har det dukket opp elg som har mistet deler av pelsen. Nå sist i Pasvik. Bildet viser en elg i Neiden fra 2015.

Foto: Veterinærinstituttet

På Østlandet og i Finnmark har det dukket opp en rekke hårløse elger. Forskerne har tatt utallige prøver og testet ulike hypoteser, uten å finne noe svar.

Løsningen fant de heller ikke da en elgku i Neiden i Sør-Varanger ble merket med GPS og fulgt gjennom vinteren 2014–2015.

Derfor vekker det interesse når en ny hårløs elg har blitt observert av lokalbefolkningen i Pasvik.

Mistet pelsen, og så kom den tilbake

– Vi kom aldri til bunns i den forrige hårløse elgen, så vi ønsker å finne ut hva den bakenforliggende årsaken er, sier vilthelseansvarlig ved Veterinærinstituttet, Knut Madslien.

Han håper å se ferske bilder av elgen, som foreløpig ikke er å oppdrive.

Ifølge beskrivelsen har elgen mistet hårene langs det meste av ryggen, omtrent som den GPS-merkede elgkua.

Kongen mister håret

En elg som røyter litt mer en vanlig, observert i 2014.

Foto: Viltkamera

– Den mistet pelsen, men fikk den så tilbake. Påfølgende vinter mistet den enda mer hår, beskriver Madslien.

– Vi tok en rekke hudprøver og fikk en god del svar. Vi fant ingen parasitter som kan være årsaken til håravfallet, så vi har utelukket enkelte årsaker, men vi har ikke noe å sette to streker under.

Hormonforandringer er en mulig forklaring. Det kan også tenkes at den hårløse elgen i Pasvik er datter av kua fra Neiden, men genetikken er så langt ikke noe hett spor.

To bølger

Tidligere har det vært to episoder med håravfall hos elg på Østlandet. Det omfattet flere titalls dyr i Aurskog-Høland og Nordover til Elverum, pluss noen i Nordmarka.

I 2006–2007 var det en god del elg som mistet pelsen på deler av kroppen. Da den nye bølgen kom vinteren 2014–2015, forekom mesteparten av håravfallet på sidene og brystet. I Finnmark har det vært oppe på bakre del av rygg.

Mange har tippet at den blodsugende hjortelusflua var synderen. De hårløse elgene har vært ganske hardt angrepet, men det har også all annen elg i området vært.

– Vi mangler konkrete holdepunkter for at det er en sammenheng, sier Madslien.

Hjortelusflue på elg

Det ble en periode trodd at hjortelusflua var årsak til hårtapet.

Foto: Hanna Seferowicz / NRK

Han forestiller seg at det kan være nokså ubehagelig for en elg å miste håret. Neiden-kua opplevde 40 minusgrader uten skikkelig pels.

– Det er tøft for et slikt dyr å klare seg gjennom en lang vinter. Det er ingen tvil om at det er en kostnad for dyret i form av varmetap.

Likevel er han ikke bekymret for at hårtap skal få betydning for elgbestanden.

– Skrantesyke er i en helt annen kategori. Den er mer alvorlig og tar oppmerksomheten nå. I den sammenheng har håravfall mindre betydning.