Hopp til innhold

Koronapasienter har økt risiko for blodpropp

Forskere har funnet små blodpropper flere steder i kroppen til folk som har dødd av koronaviruset. I tillegg ser de at koronapasienter har økt risiko for blodpropp i lungene.

Kirurger på UNN

RISIKO: Forskere har funnet ut at pasienter som er smittet av koronaviruset har økt risiko for å bli rammet av venøs blodpropp.

Foto: Jan Fredrik Frantzen / UNN

– Det er en ganske dramatisk observasjon, sier Erin Mathiesen Hald, forsker ved K.G. Jebsen TREC senter for tromboseforsking ved UiT Norges arktiske universitet. I tillegg jobber hun som lege og forsker ved Universitetssykehuset Nord-Norge.

Hald forsker på venøs blodpropp. Disse blodproppene oppstår ved at blodet levrer eller klumper seg i de store, dype blodårene, gjerne i beina. Dersom hele eller deler av disse blodklumpene løsner, kan de ende opp i lungene, og tette dem. Tilstanden kan være dødelig.

Hvert år rammes mellom 6 og 8 000 nordmenn av venøs blodpropp.

Det ikke er uvanlig at pasienter med alvorlige infeksjoner får blodpropp. Men i forbindelse med koronautbruddet har forskere sett en økning i venøs blodpropp hos alvorlig syke koronapasienter

– Obduksjoner av pasienter som har dødd av covid-19 viser at de har økt forekomst av blodpropp i lungene og i de dype venene. Vi ser også en økning av såkalte mikroblodpropper i alle kroppens organer, sier Hald.

Erin Mathiesen Hald

MYE FORSKNING: Erin Mathiesen Hald forteller at det forskes svært mye på koronaviruset for tiden. Det har blant annet avslørt at alvorlig syke koronapasienter har økt risiko for å få venøs blodpropp.

Foto: Kristian L. Forsberg / UiT/UNN

– Det er viktig å understreke at dette gjelder de pasientene som er alvorlig syke og får intensivbehandling på sykehus, ser Hald.

Hun sier videre at disse blodproppene kan være en årsak til at koronapasienter dør.

– De fleste som dør av covid-19, dør av en kompleks respirasjonssvikt. Blodpropper i lungene bidrar til dårligere respirasjon, sier hun.

Så hvorfor gir det økt risiko for blodpropp dersom du blir alvorlig syk med koronaviruset?

– Skyter over mål

– I kroppen til enkelte pasienter som er rammet av koronaviruset skyter på en måte kroppens immunrespons helt over mål, sier Hald.

Hun snakker om det hun kaller en immunbetinget storm i lungene. Denne prosessen frigir signaler til kroppens system for levring av blodet. Det kan bidra til at blodet levrer, eller klumper seg, mer.

– Som sagt er det ikke uvanlig at pasienter med alvorlige infeksjoner har en økt risiko for å utvikle blodpropp, men hvorfor covid-19 utløser den reaksjonen som den gjør i kroppen er ikke avklart, sier Hald.

I tillegg til kroppens reaksjon på koronaviruset, er det flere andre faktorer for covid-19-pasienter som bidrar til økt risiko for blodpropp.

Det å være innlagt og under intensivbehandling på sykehus kan i seg selv øke risikoen. Én ting er at du ligger lenge i ro. Andre faktorer er behandlingen du får.

– Kroppen kan reagere både på instrumentene og medisinene som brukes. I tillegg er jo mange av disse personene eldre, noe som også er en risikofaktor, sier Hald.

For å redusere risikoen for blodpropp gir både norske og internasjonale sykehus blodfortynnende medisiner til pasientene, så lenge det er trygt.

– Det er viktig å understreke at de som har størst risiko for blodpropp er dem som blir alvorlig syke av koronaviruset. Er du smittet, men hjemme med lette forkjølelsessymptomer og er oppegående, er ikke risikoen høy. Det kan likevel lønne seg å holde seg litt i bevegelse, sier Erin Mathiesen Hald.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark