Hopp til innhold

– De gjorde sitt livs største tabbe

I en ny bok om isbjørn og mennesker på Svalbard, forteller det eneste øyenvitnet for første gang om hva som skjedde da en ung kvinne ble drept av isbjørn i 1995.

ISBJOERN DREPT SVALBARD

Det var en ung isbjørn på mellom to og fire år som tok livet av 22 år gamle Nina Olaussen fra Oslo på Svalbard. Isbjørnen ble senere avlivet av folk fra Sysselmannens kontor. Her er bildet av den drepte bjørnen fra 1995.

Foto: NTB scanpix

Birger Amundsen
Foto: Ole Kaland / Ole Kaland, NRK

– De er to som går der og de er ubevæpna. Så hvem av dem som blir drept er en tilfeldighet som spiller inn her, sier forfatter Birger Amundsen om den ene historien han forteller om i sin nye bok «Uten nåde».

Det var i mars 1995 at Nina Jeanette Olaussen (22) ble drept av en isbjørn på Platåfjellet, like over Longyearbyen.

Det var Svalbardposten som først gjenga deler av historien.

De to unge kvinnene var på besøk i Longyearbyen og var på skitur over fjellet, uten våpen, da de møtte bjørnen. Nå har Olaussens venninne som var med på turen fortalt sin historie til Amundsen.

– De var akkurat kommet til Svalbard, og gjorde sitt livs største tabbe med denne turen. De hadde ikke bevisstheten på bjørn med seg i det hele tatt, for det har man ikke når man ikke er kjent med forholdene her, sier forfatteren.

Uheldigvis møtte de en bjørn oppe på Platåberget, rett opp for Longyerbyen. Den historia som mange andre historier der noen blir drept av bjørn, er en ganske skrekkelig hendelse, påpeker han.

Fortalte historien to år etter

Da venninna ble drept av en bjørn, gjorde det så sterkt inntrykk at hun som overlevde fikk det svært vanskelig i tida etterpå. Hun ville ikke snakke om hendelsen med noen.

Hun fikk skyldfølelse for at venninna ble drept, da det like gjerne kunne vært henne isbjørnen hadde tatt livet av.

– Jeg tok uforpliktende kontakt med henne i 1997, for å høre om hun kunne tenke seg å bli intervjuet om hendelsen. Jeg fortalte henne at boka skulle være med på å øke kunnskapsnivået om bjørn, for å unngå slike hendelser.

Han sa også at hvis man ikke kan fortelle historien, lever den sitt eget liv og blir ganske forskrudd etterhvert.

– Om hun fikk fortalt hva som faktisk skjedde, kan andre også lære noe ut av det, sier Amundsen som fikk intervjuet med henne.

Isbjørn

Isbjørn på Svalbard, i sitt naturlige habitat.

Foto: Geir Wing Gabrielsen / Norsk Polarinstitutt

Vil gjøre folk mer isbjørnklok

15. mai presenterer Birger Amundsen, som er tidligere redaktør i Svalbardposten, boken «Uten nåde» på Svalbard Museum. Boken handler om forholdet mellom isbjørn og mennesker på Svalbard opp gjennom årene.

– Hva har vært målet med å skrive boka?

– Målet mitt har vært å samle kunnskapen om isbjørnen, sånn at man er litt klokere og forstår litt mer om bjørnen, sier han.

Arbeidet startet da han var med i en isbjørngruppe for Norsk Polarinstitutt i pionertida, like etter at isbjørnen ble fredet. Der skulle man samle mest mulig kunnskap om bjørnen, for å kunne følge den. Amundsen var med på hele 1970- og 1980-tallet.

– Helt siden den tida har jeg samlet stoff og historier knyttet til isbjørn og har nå samlet det mellom to permer i boka, sier han.

– Folk kan oppføre seg særdeles dumt

Fram til1973 var jakt på isbjørn tillatt på Svalbard, men bjørnen er i dag totalfredet.

Amundsen tror ikke turister har inntrykk av at det er en kosebamse, tross de mange flotte dyreprogrammene man kan se. Det er likevel noe annet å se bjørnen i levende livet ute i naturen, enn på tv-skjermen.

– Folk kan oppføre seg særdeles dumt og mangle kunnskap. Da kan folk finne på og gjøre dumme ting, og mange gjør dumme ting. Det som er bra da er at isbjørnen holder avstand, den gjør ikke noe dumt. Den er i utgangspunktet ikke interessert i konfrontasjon, understreker han.

Isbjørn

Isbjørn på nært hold. Amundsen påpeker at det ikke er isbjørnen som gjør dumme ting. Det er menneskene.

Foto: Rudi Caeyers

Britisk gutt ble drept i 2011

I 1995 ble to mennesker drept av isbjørn på Svalbard. I tillegg til nevnte Nina Olaussen, ble Helmert Kristensen drept på Kiepertøya.

Deretter gikk det over 15 år til neste isbjørndrap på øygruppa.

I august 2011 ble 17 år gamle Horatio Chapple drept i Tempelfjorden rundt seks mil fra Longyearbyen.

Han var en del av en gruppe fra den engelske British school of Exploring society, og lå og sov i teltet sitt da isbjørnen tok seg inn i leiren.

De to guttene som delte telt med Horatio og de to voksne lederne i leiren ble alvorlig skadd av bjørnen.

Spent på mottakelsen

Det er ikke tilfeldig at navnet på boka ble som det ble. Samtidig påpeker Amundsen at man kan spørre seg om hvem som er uten nåde.

– Er det isbjørnen eller er det menneskene? Jeg berører hele aspektet her, så det blir spennende å se hva mottakelsen blir, sier forfatteren.