Hopp til innhold

Ny app skal rydde opp oljesøl raskere

En ny app benyttes for å kartlegge potensielt oljesøl, noe som kan føre til et mer effektivisert opprydningsarbeid. Verktøyet ble testet ut i Finnmark onsdag.

Beredskapsøvelse Ingøy

Dette er verktøyet som kan effektivisere opprydding etter oljeutslipp som treffer land. Tor Kristian Fagerheim fra NOFO Tromsø får opplæring av Gry Eide Fiksdal, som har vært med på å utvikle programmet. Verktøyet ble tatt i bruk for første gang i nord under beredskapsøvelsen på Ingøy denne uka.

Foto: Allan Klo/NRK

En av dem som får opplæring i bruk av programmet er skadestedsleder Tor Kristian Fagerheim fra Tromsø. Han tilhører NOFOs spesialteam, og onsdag var han med på en oljevernøvelse utenfor Finnmarkskysten.

Oljeutslipp i Svartehavet

MARERITTET: Et oljeutslipp i Finnmark, som her i Svartehavet, er noe alle ønsker å forhindre.

Foto: ALEXANDER NEMENOV / AFP

Denne gangen har mannskapene fått tilgang til det nye verktøyet – en app for smarttelefoner og nettbrett.

– Her har vi funnet et lite «oljepåslag». Det markerer vi i appen, der vi også skriver hvilken informasjon som er viktig for rapporten vi skal skrive etterpå, forklarer han.

NOFO står for Norsk oljevernforening for operatørselskap. Under øvelsen ble det simulert et tenkt oljeutslipp fra Goliat-feltet utenfor Hammerfest.

Popkorn simulerer olje under slike øvelser. Onsdag ble det kastet popkorn for 10 000 kroner på havet som omkranser den lille øya Ingøy, der øvelsen fant sted.

App om oljesøl

Slik registreres oljesøl i programmet, her gjennom en strandsone på den nordlige delen av Ingøy.

Foto: Skjermdump

– Umiddelbar data

17 spesialister i NOFOs beredskapsapparat har tatt turen til Ingøy denne uka for å få opplæring i bruken av dataverktøyet. Spesialistene kommer fra hele landet.

Operasjonsrådgiver Gry Eide Fiksdal har stått sentralt i arbeidet med utviklingen av programmet, som er et samarbeidsprosjekt mellom NOFO og Kystverket.

– Tidligere har vi gjort samme metodikk, men da har vi brukt skisser som vi tegner for hånd. Vi har også brukt skjemaer som vi har fylt ut, det har vært veldig tidkrevende. Folk har sittet hele netter for å lage klar arbeidsordrer for dem som skal ut og jobbe neste dag, forteller hun.

Den gang da. Nå er det andre boller.

– Nå går du i felt, og du får registrert data umiddelbart. Du kan ta bilder som legger seg direkte i kartet der du er, og du kan begynne å lage arbeidsordrene allerede inne på kommandoposten, forklarer Fiksdal.

– Lett å bruke

NOFO

Øvingsleder Hilmar Gerhardsen, kontorlederen i Hammerfest (t.h.) sammen med beredskapssjef Henning Lysgaard, på depotet i Hammerfest høsten 2015.

Foto: Eirik Hind Sveen / NRK

På en annen del av øya befinner øvelsesleder Hilmar Gerhardsen fra NOFO Hammerfest seg. Han har selv deltatt i flere oljevernøvelser, men aldri med tilgang på denne type registreringsverktøy.

– Vi kan være i innsatsområdet, vi kan se hva slags type strand det er, vi kan bruke dette opp mot å lage innsatsordrer – hvor påslaget er kommet på land. Vi er mer forutsigbare i forholdet til det, hvor vi skal sette inn styrken vår, sier han.

Tor Kristian Fagerheim synes ikke appen er vanskelig å bruke:

– Nei. Det synes jeg har vært veldig greit. Alt krever litt øvelse, men dette har jeg kjempetro på, sier han.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark