Hopp til innhold

De skal sprenge Bergen i lufta

Hvis noe nytt skal bygges, må det gamle vekk! Dette er en av visjonene til de to kreative arkitektene i den nye programserien «Håkon og Haffners byggeklosser» fra NRK Troms og Finnmark.

Håkon & Haffner

Arkitektene Erlend Blakstad Haffner (t.v.) og Håkon Matre Aasarød foran regjeringsbygget. Vil de finne på ett eller annet med bygget?

Foto: NRK

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Den nye programserien gjør et skråblikk på arkitektur og omgivelser.

Håkon Matre Aasarød og Erlend Blakstad Haffner får utfolde seg i fri dressur, fulle av friske og ukonvensjonelle ideer om det som omgir oss. Hva innebærer det å bygge en ny by? For eksempel et nytt Bergen?

Dette er utfordringen de møter i første program i serien. Det betyr at det gamle må vekk. Og dermed går Bergen på illevarslende vis opp i røyk, før nye idéer om et futuristisk Bergen får se dagens lys.

(Artikkelen fortsetter under videoen)

I skillet mellom realisme og fantasi

Video Slik får de Bergen til å brenne

VIDEO: Slik ser det ut når Bergen sprenges i lufta.

Serien er banebrytende fordi NRK tar i bruk moderne digitale virkemidler for å leke i grenseområdene mellom virkelighet og visjon.

TV-producer Kåre Johannes Inderberg som har filmet og klipper serien, sier det er et ønske at Håkon og Haffner skal få bevege seg fritt mellom et digitalt univers og den faktiske virkeligheten.

På den måten kan drømmer og fantasier få fritt spillerom.

- Fjernsyn er et medium som uten videre kan ta i bruk juks. Det er imidlertid en målsetning at denne grenseoppgangen gjøres så elegant at seerne ikke oppdager når vi jukser, de ser bare effekten av det, sier Inderberg.

Humor, lek og informasjon

«Håkon og Haffners byggeklosser» ser på mange sider av arkitekturen i våre leveområder.

Med humor og glimt i øyet tar de for seg mange sider av husbygging og boformer, og serien spenner fra besøk i industritettsteder til folkloristiske fortidsminner og moderne bylandskap. - Hva er et typisk norsk hus? Hvorfor elsker nordmenn hytta si? Og liker vi egentlig byer? Hva er Norges viktigste bygg? Og hva skjer når vi sprenger Bergen i filler og bygger den opp igjen?

Mye elegant grafikk tas i bruk underveis, og mange overraskelser venter seerne allerede i første program.

(Artikkelen fortsetter under videoen)

Velbrukte effekter

Video Slik får de bygninger til å forsvinne

VIDEO: Slik får de bygninger til å forsvinne.

Opptakene har delvis vært gjort ved hjelp av en stor grønn vegg, der man i ettertid kan legge inn en ”falsk” bakgrunn.

Det betyr at Håkon, Haffner og TV-teamet har reist rundt i landet med en 3 ganger 3 meter stor bærbar vegg for å kunne leke med effekter under redigeringen etterpå.

– Vi fikk mange spørsmål når vi kom bærende med denne veggen, men den gir oss anledning til å ”nøkle inn” annen bakgrunn seinere. Dette er egentlig en gammel effekt, kjent fra fjernsynets barndom, sier producer Kåre Inderberg, som syns de har hatt mye nytte av et kolli som flere SAS-ansatte sperret øynene opp over.

(Artikkelen fortsetter under videoen)

Fet grafikk og nye effekter

Video Slik lager de en by

VIDEO: Slik blir teknologi til TV-underholdning.

Seerne får bli med på vidløftige reiser rundt om i by og land, mens Håkon & Haffner belyser hvordan vi mennesker påvirkes av det som omgir oss av byggverk og livsrom.

Ved hjelp av skjevt blikk, humor og provokasjon er de underholdere, samtidig som de serverer mye interessant og morsom informasjon. Serien er ikke for fagfolk, men for alle oss som er opptatt av livet som utfolder seg rundt oss, og hvordan vi påvirkes av byggeskikker og stil.

På frekt og humoristisk vis leker de med sannheter om bygninger og byer, og de garanterer oss nye vinklinger på det vi tror vi vet om arkitektur.

Arkitekturens «Knoll og Tott» driver til daglig firmaet Fantastic Norway Arkitekter AS, og har i mange år gjort seg bemerket med sin evne og vilje til å folkeliggjøre arkitektur.

Serien tar for seg temaer innenfor arkitektur, som byplanlegging, signalbygg, industri- og drabantbyer og det offentlige rom. I serien dukker det opp gjester som Ingrid Espelid Hovig og Jon Bing for å delta blant byggeklossene.

«Håkon og Haffners byggeklosser» på NRK1 klokka 2230

Nyheter fra Troms og Finnmark