NRK sender sjakk-OL

Det blir sjakkfeber fra Tromsø både på TV, radio og nett i august.

Sjakk OL

Sjakk-OL skal arrangeres i de gamle bryggerilokalene til Mack i sentrum av Tromsø.

Sjakk-Ol

Børge Robertsen i sjakk-OL og Beate Hårstad Jensen, redaksjonssjef i NRK.

Foto: Pia Tøhaug / NRK

– Vi gleder oss til å ta sjakk videre i TV og media etter den suksessen vi hadde i november med VM, og er kjempespent på hvordan vi skal ta dette videre, sier redaksjonssjef i Tromsø, Beate Hårstad Jensen.

Første til 14. august i år inntar 1500 sjakkspillere fra hele verden Tromsø og de gamle lokalene til bryggeriet Mack.

Flere medieaktører kjempet om rettighetene til å sende TV fra arrangementet. Tirsdag denne uka ble avtalen mellom NRK og Sjakk-OL klar.

Verdensmester Magnus Carlsen er naturligvis ledestjernen på Norges førstelag. Han har med seg Simen Agdestein (46) og Jon Ludvig Hammer (23).

Har knekt sjakk-koden

NRK lover bred dekning på TV, radio og nett. Sjakk-OL-direktør Børge Robertsen forklarer at det blant annet var jobben NRK gjorde med sjakk-VM i India i november som avgjorde valget.

– Etter at NRK knakk koden for hvordan man kunne gjøre sjakk spennende på TV under VM i fjor, har vi høye forventninger. De er også den største aktøren, kan nå bredt ut, og har vist stor interesse for å dekke arrangementet, sier Robertsen.

Sjakk-OL

Slik blir arenaen å se ut. 1.500 sjakkspillere ventes til Tromsø.

Foto: Lysproduksjon AS / Chess Olympiad Tromsø 2014

Planleggingen mellom sjakk-OL og NRK er allerede i gang, og Jensen forteller at ansatte i NRK har brukt tid på å sette seg både inn i sporten og i sjakkens historie og store personligheter.

– Vi vil dra veksel på erfaringene som ble gjort under sjakk-VM, men dette blir jo noe nytt, med 1500 spillere, sier Jensen.

Besøkte OL i Istanbul

Som en del av forberedelsene var NRK med til sjakk-OL i Istanbul i 2012.

– Åpningen av sjakk-OL var et fantastisk syn. Du er i en diger hall med spillere fra hele verden. Fra Iran, Brasil og land jeg ikke engang har hørt om. De setter seg ned, gongongen lyder og så blir det helt musestille. Det vil jeg aldri glemme, sier Jensen.

– Blir det ikke vanskelig å sende en slik stillhet på TV?

– Det blir artig og utfordrende. vi vil heller ikke rekke å sende alle partiene, og må velge ut de mest interessante, både ut ifra ranking og hvems om er mest interessante for publikum, sier Jensen.

Mangler ennå finansiering

– Jeg tror dette blir fantastisk bra. Sist gang hadde NRK ti dager til å planlegge VM, nå har de flere måneder, og vi har høye forventninger, sier Robertsen.

Men under et halvt år for sjakk-OL starter, er langt fra alt av finansiering på plass. Staten har garantert for 70 millioner, men om ytterligere 15 nødvendige millioner kommer på plass er ikke sikkert før revidert nasjonalbudsjett i mai.