Hopp til innhold

NRK og Amedia med historisk valgsamarbeid

NRK og mediekonsernet Amedia i Finnmark går sammen for å lage tidenes valgdekning i fylket.

Valgsamarbeid

Amedia-redaktør Arne Reginiussen (t.v.) og distriktsredaktør Morten Ruud i NRK Finnmark går sammen og produserer 20 direktesendte valgdebatter på nett under valgkampen i Finnmark. Samarbeidet er historisk.

Foto: Robin Mortensen/NRK

– Det er viktig for oss å være til stede i kommunene i vårt dekningsområde. Samtidig er dette innenfor vårt samfunnsoppdrag, og det tar vi på alvor, sier Arne Reginussen som er ansvarlig redaktør i Amedia i Finnmark.

Som redaktør av nettavisa iFinnmark har han inngått en avtale med NRK Finnmark om samarbeid under kommune- og fylkestingsvalget til høsten.

Det betyr direktesendte debattmøter på nett i alle fylkets 19 kommuner, en egen fylkestingsdebatt og felles dekning av valgnatta og resultater i Finnmark. I tillegg skal de to mediekonsernene samarbeide om meningsmålinger i forkant av valget.

Distriktsredaktør Morten Ruud i NRK Finnmark forteller at samarbeidet med Amedia er det største NRK Finnmark noen gang har hatt med andre medieaktører.

– Det er rett og slett for å styrke demokratiet. Det er en våre oppgaver, og vi skal prøve å dra med oss så mange grupper som mulig, spesielt ungdom, og da må vi være der folk er, sier Ruud.

Økonomisk fordel

Det er dyrt å reise rundt i det langstrakte fylket med folk og utstyr, slik at samarbeidet også har en økonomisk fordel. Amedia-redaktør Reginiussen mener derfor et samarbeid er fornuftig, selv om de nye partnerne til vanlig er konkurrenter på nyheter.

– NRK har mye kompetanse som er viktig, og gjør at dette blir et bra produkt. Samtidig skal vi konkurrere på nyheter, men vi er glad NRK slipper oss inn. Vi kommer til å samarbeide på mange områder, sier Reginiussen.

NRK-redaktør Ruud tror også at andre vil nyte godt av samarbeidet.

– Dette koster mye, og vi blir begge med på å betale. Publikum vil vinne, og vi som mediehus vil vinne på dette. Vi håper at folk engasjerer seg og føler at vi er til for dem, og at dette er noe som gjør at de får en stemme inn i samfunnsdebatten, sier han.

Håper på høy temperatur

Debattmøtene skal starte i august og vare fram til valgdagen 14. september. I hvilken rekkefølge kommunene skal besøkes er ennå ikke klart. Foreløpig ligger det an til at bibliotekene i kommunene skal stå for lokaler og lignende.

Arne Reginussen mener det er viktig at mediene dekker valget og politikerne som stiller til valg tett.

– Det er viktig at folk får vite hva politikerne står for, og høre meningene deres, sier han.

Amedia-redaktøren tor det kan bli mange gode debatter.

– Vi har en del frittalende politikere i fylket, så jeg ser for meg høy temperatur på enkelte steder.