Hopp til innhold

NRK-journalister nektet adgang til atomøvelse i Russland

– Dette føyer seg inn i rekken av eksempler på at det blir stadig vanskeligere å jobbe som journalist i Russland, sier reporter Amund Trellevik.

atomavfall

– Dette er synd, sier Ingar Amundsen, fra Statens strålevern. Han mener det er viktig at norske medier får dekket samarbeidet mellom Norge og Russland innenfor atomberedskap.

Foto: Morten Ruud / NRK

Trellevik, som til daglig jobber ved NRK Finnmarks Kirkenes-kontor, har de siste dagene deltatt i forberedelsene til en norskrussisk øvelse på håndtering av atomavfall i Andrejevbukta, sammen med kollega Tarjei Abelsen.

Tarjei Abelsen og Amund Trellevik
Foto: Privat / NRK

Men torsdag morgen, da delegasjonen med norske og russiske myndigheter skulle dra fra Murmansk til Andrejevbukta, fikk de to beskjed om at de var uønsket på øvelsen og i området.

– Vi fikk beskjed om at vi måtte gå av bussen. Vi fikk ingen forklaring eller begrunnelse på hvorfor vi ikke kunne være med, sier Trellevik.

Andrejevabukta

Andrejevbukta har blitt brukt som søppelplass for radioaktivt brensel fra atomubåter. Norge har siden 90-tallet brukt milliarder på opprydningsarbeidet i området. Området har blitt kalt «Europas farligste søppelplass».

Foto: Jan-Morten Bjørnbakk / SCANPIX

– Skjønte vi var problemet

Norske myndigheter har i flere år vært engasjert i oppryddingsarbeidet i Andrejevbukta, som er Kolahalvøyas største atomavfallsplass. NRKs journalister skulle være med på øvelsen i samarbeid med Statens strålevern.

Senest onsdag, dagen før øvelsen, fikk Trellevik og Abelsen være tilstede under hele den teoretiske gjennomgangen som foregikk i Moskva. De ble ikke da informert om at de ikke hadde den nødvendige tillatelsen til å være med til Andrejevbukta.

– Statens strålevern har hele veien sagt at de ikke har fått noen beskjed om at det blir vanskelig for oss å bli med, sier Trellevik.

– Onsdag kveld dro vi til Murmansk som en del av delegasjonen. Da vi torsdag skulle dra til øvelsen, fikk vi beskjed at avreisen ble utsatt i én time. Da skjønte vi at det var vi som var problemet.

Møte i forkant av atomøvelse på Kolahalvøya

Senest onsdag, dagen før øvelsen, fikk NRK-journalistene være tilstede under hele den teoretiske gjennomgangen som foregikk i Moskva. Dagen etter fikk de beskjed om at de var uønsket i området og på øvelsen.

Foto: Amund Trellevik / NRK

Kjenner ikke årsaken

Statens strålevern ble først informert om at det manglet tillatelse for NRKs journalister i dag.

Ingar Amundsen

Ingar Amundsen, seksjonssjef i Statens strålevern.

Foto: Statens Strålevern

– Vi vet ikke hva som er årsaken til at journalistene denne gangen ikke har fått tillatelse. Og det må vi finne ut av sånn at vi kan være sikre på at dette ikke skjer igjen, sier Ingar Amundsen, seksjonssjef i Statens strålevern.

Han understreker at russiske myndigheter er strenge når det kommer til adgangskontroll ved atomanlegg, men at norske journalister tidligere har fått komme inn i Andrejevbukta.

FSB avviser å ha nektet NRK adgang

Det er en rekke russiske journalister med på øvelsen, men det er kun NRKs journalister som har fått beskjed om at de er uønsket i området.

Det er strenge krav til akkreditering, pass og visum for å kunne jobbe som journalist i Russland. I tillegg trenger man en tillatelse fra det føderale russiske sikkerhetsbyrået FSB for å få adgang til områder som Andrejevbukta.

Amundsen kan ikke utelukke at problemer med dette papirarbeidet kan være grunnen til at NRKs journalister ble bortvist fra øvelsen.

NRK har imidlertid vært i kontakt med FSB i Murmansk, som avviser at det er de som har nektet journalistene adgang.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark