Hopp til innhold

Varsler storflom – NRK følger isgangen i Tanaelva

Henry Henriksen er elvas nærmeste nabo, og kan oppleve sin mest dramatiske isgang siden 70-tallet. Også du kan følge isen dersom den brøyter seg nedover Tanaelva.

NRK viser direkte fra Tanaelva.

– Nå er det spennende å se. Det er mye snø både her nede og oppe på vidda. Hvis varmen nå kommer, kan det bli stor vårflom, sier Henry Henriksen, som bor langs Tanaelva i Finnmark.

Med vårflommen kommer også isgangen i elvene. Nå kan du følge naturkreftene i Tanaelva direkte i NRKs minutt-for-minutt-sending på nett. Det er imidlertid usikkert når isgangen går. Alt er avhengig av været framover.

Henry Henriksen i Tana. Nærmeste nabo er Tanaelva og han bor ved Storfossen i Tanaelva.

Henry Henriksen i Tana har Tanaelva som nærmeste nabo. Han sier isblokkene kan bli opptil 10 meter høye når isgangen presser seg nedover elva.

Foto: Rolf Jakobsen / NRK

Sikker på stor vårflom

Fjellene i Sør-Norge og store deler av Nord-Norge har hatt en snørik vinter. Flere steder i Troms og Finnmark har det blitt satt snørekorder. Samtidig er det fortsatt uvanlig kaldt i nord. Derfor mener Norges Vassdrag og energidirektorat (NVE) at det med stor sannsynlighet blir stor vårflom i år.

– Det gjelder det samme i Tana som i Finnmark for øvrig. Innlandsvassdrag som har mye snø medfører veldig stor sannsynlighet for en stor vårflom, sier hydrolog og flomvarsler Inger Karin Engen i NVE.

Engen forklarer at det er usikkert når vannet vil presse på nedover elvene, og hvordan det hele vil foregå.

– Blir det en moderat temperaturutvikling kan det bli en langvarig flom, men ikke så høy. Blir det en brå temperaturutvikling kan det bli en stor flomtopp, men ikke en langvarig flom, sier Engen.

Hun viser videre til at vårflommen kan få konsekvenser for infrastruktur som veier og jordbruksområder.

Isgang i Tanaelva 2019.

Isgangen i Tanaelva dokumentert i år 2019. Elva er Norges grense til Finland, og er kjent for sitt laksefiske.

Foto: Rolf Jakobsen / NRK

Følger utviklinga i elva tett

Tana-rådmann Jørn Aslaksen sier kommunen har jevnlig kontakt med både NVE og fylkesmannen om situasjonen i Tanaelva.

Han sier elva med sin bredde skal klare å ta imot store vannmasser og is. Aslaksen er derfor ikke bekymret for at det skal oppstå store skader.

– Det er veldig få bygninger som er utsatt, men det er del kjellere som kan få vannskader. Vi er ikke veldig bekymret for at viktig infrastruktur skal bli tatt. Det henger sammen med at isen er sprø allerede. Det er lite stålis, sier rådmannen i Tana.

Jørn Aslaksen

Rådmann Jørn Aslaksen i Tana kommune mener isgangene de siste årene har tapt seg, og har vært mindre spektakulære enn tidligere.

Foto: Marianne Johnsen / NRK

Husker isgangen på 70-tallet best

Langs Tanaelva venter imidlertid Henry Henriksen spent på at vann og is skal begynne å røre på seg. Om det denne gang blir like dramatisk som den isgangen har husker best, er høyst usikkert.

– Hvis jeg husker riktig var det på 70-tallet så hard isgang at den kom over veien her. Det var den største isgangen jeg har opplevd, sier han, og legger til at hans mor holdt på å bli tatt med av naturkreftene.

Både hans mor og flere andre personer befant seg på feil side av den lokale bekken da isgangen kom.

– De hørte at isen var på tur nedover, så de sprang for å komme over før isen kom. Det var så vidt hun og mange andre nådde over, sier Henriksen.

Henry Henriksen i Tana. Nærmeste nabo er Tanaelva og han bor ved Storfossen i Tanaelva.

Henry Henriksen har tippet at isgangen i Tanaelva vil gå rundt 23. mai i år.

Foto: Rolf Jakobsen / NRK