NRK feirer jul på Bjørnøya

For når vi lager dokumentar om overvintring, må vi få med oss alt, inkludert julefeiringa.

Erling Bjørklund

NRKs Erling Bjørklund feirer i år jul på Bjørnøya, hvor NRK for tiden spiller inn en serie om de ni personene som jobber der.

Foto: NRK

NRK Troms og Finnmark i full gang med å lage dokumentarserie fra Bjørnøya. Serien handler om de ni som jobber på den meteorologiske stasjonen på Bjørnøya – midt mellom det norske fastlandet og Spitsbergen.

Du har kanskje ikke hørt om stedet, men der gjøres det værobservasjoner året rundt som vi alle er avhengige av.

Det er ingen fast bosetting der, men ni personer er det alltid på øya, som jobber seks måneder i strekk før noen nye tar de resterende seks.

Denne jula har de et TV-team fra NRK med seg, og NRKs Erling Bjørklund kan melde om en upåklagelig julestemning 74 grader nord.

Bjørnøya

Ni personer bor og jobber sammen i seks måneder. I dag feirer de jul.

Foto: Sylvi Inez Liljegren / NRK

Travel hverdag

– Stemningen er helt upåklagelig, de har pyntet her og det lukter god julemat overalt. På døren min i dag tidlig så hang det faktisk en strømpe med godsaker i, sier han.

På Bjørnøya er det julevær, i alle fall delvis – det er hvitt på bakken, tre minus og mye vind.

Bjørklund kom til øya i starten av desember, og forteller at han så langt har hatt det utrolig fint, og overraskende travelt.
– Det skjer ting her, menneskene gir mye av seg selv og har mye rart å drive med i tillegg til at de har en jobb som skal gjøres her som er veldig viktig. Det går jo døgnet rundt her med meteorologi og observasjoner, sier han.

Bjørklund

NRKs Erling Bjørklund rapporterer om upåklagelig julestemning.

Foto: NRK

Kommer ikke til å savne vanlig jul

Bjørklund hadde ingen kvaler med å tilbringe høytiden på en litt annerledes måte.

Hund

Hundene er isbjørnvakter.

Foto: NRK

– Jeg synes det er veldig spennende. Når du får et tilbud om å gjøre en sånn ting, å tilbringe tid på Bjørnøya, så må du bare si ja.

Det er tydeligvis ingenting å utsette på julefeiringen, til tross for at det bare er ni personer og fire hunder i tillegg til TV-teamet som skal feire.

– Mye tyder på at det begynner med grøt på Hammerfesthuset, så blir det helt vanlig hjemmekoselig jul. Jeg kommer antageligvis ikke til å savne noen ting, sier han.

Muligheter for presanger

Julematen skal det heller ikke stå på, og Bjørklund tror de skal komme seg gjennom alle de ni personenes preferanser i jula.

– Det blir ribbe og pølse i kveld, i morgen blir det pinnekjøtt. De ni som er samlet her har litt forskjellige matvaner, men jeg tror at i løpet av jula så får alle det de er vant til hjemme.

Det kan også hende det dukker opp noen julepresanger utover kvelden.

– Det har vært en viss aktivitet på snekkerverkstedet her. Jeg tror dette skal bli en skikkelig koselig julekveld.

Gavene hjemmefra er allerede åpnet.

– De måtte jeg ta før jeg dro. En god grunn var jo at fra min frue fikk jeg veldig gode husflidsladder, og de er gode å ha på beina når du er på fjellet.

Uforglemmelig julekveld

Det eneste han tror han vil savne er familien hjemme.

– Det er klart, akkurat i kveld så kunne det vært best å være hjemme i Tromsø. Men når det er sagt så tror jeg ikke jeg kommer til å savne noe annet som har med julen å gjøre her, for det er lagt opp så godt her med både mat og kos og juletre og veldig trivelige folk. Så det blir nok en veldig fin og uforglemmelig julekveld her selv om det ikke blir slik jeg er vant til hjemme, sier han.

17.mai

Å være isolert fra familie og fastlandet hindrer ikke de som jobber på Bjørnøya i å feire høytidene. Kanskje kommer det også opptak fra 17. mai i serien.

Foto: Stig M. Brøste