NRK feirer 80 år i Finnmark

I skyggen av grunnlovsjubileet, er det i dag også et 80-årsjubileum i Vadsø. På selveste 17. mai er det nemlig 80 år siden NRK etablerte sitt første distriktskontor.

I skyggen av grunnlovsjubileet i morra, er det også et 80-årsjubileum i Vadsø.
På selveste 17. mai er det nemlig 80 år siden NRK etablerte sitt første distriktskontor. 
Det var gode grunner til at det skjedde nettopp i Finnmark. 
Han er dagens representant for en virksomhet som strekker seg 80 år tilbake i tida. Det var i Finnmark at NRK åpnet sitt aller første distriktskontor. Og når du hører hvorfor historien om radioen ble skrevet nettopp i Vadsø, skjønner du at 1934 virkelig er gamle dager:
- Myndighetene sørpå var redd for det de kalte den finske fare. Det var kraftige radiosendere i Finland og mange finske innvandrere i Finnmark, og de trengte en motvekt mot det - de ville drive fornorsking. I tillegg var vi nær nabo med et revolusjonært Sovjet, og hadde behov for å bygge norsk selvstendighet.
NRK-huset i Vadsø ble bygget rett etter krigen. Det som virkelig ruvet i byen - radiomastene - forsvant med et smell i 2003. TV-bilder fra 3. april 2003, filnavn RADIOMASTER
Mellombølgesenderen var utdatert - og den deler skjebne med svært mye annen teknologi.
Geir: Da de var på reportasjetur i 1937, hadde de to og et halvt tonn utstyr med seg. Da spilte de inn lyden på grammofonplater. Siste jeg var på radio på direkten, brukte jeg bare denne her. Det som gikk i en lastebil før går stort sett i en moderne smarttelefon
Geir Samuelsen blir med på flyttelasset til Alta. Her kommer hovedkontoret for det nye selvstendige NRK Finnmark - nå som ti års samboerskap med Troms går mot slutten.
synk Morten
Det var historisk begrunnet i sin tid. Behovene har endret seg, og derfor flytter vi også til Alta.
Vadsøværingene sa hva de mente om å flytte hovedkontoret, men redaktøren er sikker på at fylkets største by er rett sted for framtida. 
Vi skal ikek flytte fra Øst-Finnmark som mange tropr. Sterkt til stede i øst. Hoved kontor ALta. Dette er bare rett og slett fanatstisk.

I 1934 åpnet NRK sitt aller første distriktskontor. Det valgte man å plassere i Finnmark og Vadsø. Og det var gode grunner til at nettopp Finnmark ble valgt.

– Myndighetene sørpå var redd for det de kalte den finske fare. Det var kraftige radiosendere i Finland og mange finske innvandrere i Finnmark, og de trengte en motvekt mot det – de ville drive fornorsking. I tillegg var vi nær nabo med et revolusjonært Sovjet, og hadde behov for å bygge norsk selvstendighet, forteller NRK-journalist Geir Samuelsen.

Teknologisk revolusjon

NRK-huset i Vadsø ble bygget rett etter krigen. Det som virkelig ruvet i byen – radiomastene – forsvant med et smell i 2003.

Mellombølgesenderen var utdatert – og den deler skjebne med svært mye annen teknologi.

– Da de var på reportasjetur i 1937, hadde de to og et halvt tonn utstyr med seg. Da spilte de inn lyden på grammofonplater. Siste jeg var på radio på direkten, brukte jeg bare en smarttelefon, forteller Samuelsen.

Flytter til Alta

Nå velger NRK å flytte sitt hovedkontor i Finnmark til Alta, etter nå som ti års samboerskap med Troms går mot slutten.

– Det var historisk begrunnet i sin tid. Behovene har endret seg, og derfor flytter vi også til Alta, sier distriktsredaktør Morten Ruud.

Vadsøværingene sa hva de mente om å flytte hovedkontoret, men redaktøren er sikker på at fylkets største by er rett sted for framtida.

– Vi skal ikke flytte fra Øst-Finnmark som mange tror. Vi blir sterkt til stede i øst, men med hovedkontor Alta. Dette er bare rett og slett fantastisk, sier Ruud.