NRK-drama fra nord: «Jeg er normalt jævlig kritisk, men dette er bra»

Frykt, bisarre drap og ei kristen sekt som hersker i lokalsamfunnet. Dramaserien «Monster» har vunnet priser allerede før den er sendt på tv.

Bjørn Sundquist

Bjørn Sundquist spiller en av hovedrollene i storsatsinga «Monster».

– Jeg er normalt jævlig kritisk, men dette er bra!

Skuespiller Bjørn Sundquist har for andre gang sett gjennom de to første episodene av høstens storsatsing på NRK. I dramaserien «Monster» spiller finnmarkingen rollen som lensmann Ed Arvola, en nokså konfliktsky og sliten politileder som overlater etterforskningen av flere bestialske mord til sine yngre kolleger.

«Monster» er et mysteriedrama som utspiller seg i en fiktiv småby i Nord-Norge. Åndelighet og brutalitet måler krefter i en verden der naturen er nådeløs. Kommer på NRK høsten 2017.

Handlingen i «Monster» er lagt til et fiktivt sted i Nord-Norge. I den lille småbyen blir flere unge mennesker brutalt drept, samtidig som gamle forsvinningsgåter må graves fram fra glemselen.

Klumsete politietterforsker

Harstadværingen Ingvild Holthe Bygdnes spiller den lokale etterforskeren Hedda Hersoug, som har kommet tilbake til hjemstedet for en roligere tilværelse.

skjermdump

Harstadværingen Ingvild Holthe Bygdnes gjør sin første store tv-rolle.

– Hedda er litt klumsete, noe jeg også er. Men bortsett fra dette er det vel flere ulikheter enn likheter mellom oss, sier Bygdnes, som i «Monster» gjør sin første store tv-rolle.

– Jeg må innrømme jeg var litt starstruck da jeg møtter Bjørn Sundquist første gang, men det gikk veldig fint. Han er en flott type. Og det at nesten alle skuespillerne er fra Nord-Norge har gjort dette veldig trygt for meg, forteller Ingvild Holthe Bygdnes, som har lang erfaring fra teaterscenen.

Ingvild Holthe Bygdnes, Bjørn Sundquist og Per Kjerstad.

Skuespillerne Ingvild Holthe Bygdnes, Bjørn Sundquist og Per Kjerstad under førpremieren i Tromsø mandag formiddag.

Foto: Jørn Resvoll / NRK

Allerede før serien er vist på tv har den høstet mange lovord internasjonalt. Nylig vant «Monster» manusprisen European Script Awards, den er nominert til den prestisjetunge kringkastingsprisen Prix Europa for beste tv-fiksjon, og serien er allerede solgt til en amerikansk tv-kanal.

Senke skuldrene

– Det betyr at vi kan senke skuldrene litt. Vi har fått anerkjennelse tidlig, og jeg tror dette er helt på høyden med det beste i utlandet, sier skuespiller Per Kjerstad, som i serien spiller lederen i den kristne sekta som kontrollerer mye av det som skjer i lokalsamfunnet.

«Monster» er i hovedsak spilt inn i Vardø og områdene rundt på Varangerhalvøya. Serien, som er i sju deler, har premiere på NRK mandag 9. oktober klokka 21.30.

Nyheter fra Troms og Finnmark