Norsk grensegjerde en «snakkis» i Russland

Forrige uke startet arbeidet med å sette opp et 200 meter langt gjerde langs grensen mot Russland på Storskog i Sør-Varanger. Russiske medier følger nøye med.

Setter opp gjerde

SKAPER DEBATT: Norske myndigheter mener byggingen av grensegjerdet er en opprustning av infrastruktur. Lars G. Fordal er uenig og kaller gjerdet en sperring.

Foto: Ksenia Novikova / NRK

Grensegjerder bygges nå over hele Europa. På Storskog settes det opp et 3,5 meter høyt ståltrådgjerde langs den norsk-russiske grensen.

Ifølge NRKs utenrikskorrespondent Morten Jentoft har dette blitt en «snakkis» i Russland.

Morten Jentoft i Röszke, Ungarn

NRKs utenrikskorrespondent Morten Jentoft.

Foto: NRK

– Dette er en sak alle russiske medier har grepet fatt i. Nyanser som at det er et relativt kort gjerde har ikke kommet fram. Mange russere mener dette føyer seg inn i bildet på hvordan utenforverden, inkludert Norge, nå isolerer seg fra landet, sier Jentoft.

NRK har vært innom en rekke russiske nettaviser som omtaler gjerdet.

Russiske aviser omtaler grensegjerdet

Den russiske nyhetssiden Bagnet skriver at Norge bygger mur for å skille seg fra Russland.

Også leder for Barenssekretariatet i Kirkenes Lars Georg Fordal har fått med seg at russiske medier omtaler grensegjerdet. Fordal sier den negative omtalen ikke er overraskende.

– De utenlandske avisene jeg har sett, skriver lite om at gjerdet er 200 meter. Det gir et negativt signal. Dette kunne vært gjort på en mer konstruktiv måte om man hadde hatt bedre dialog.

Lars Georg Fordal byline

Daglig leder i Barentssekreteriatet Lars Georg Fordal, mener det er umulig å både bygge Norges omdømme som en fredsnasjon og et gjerde ved Storskog.

Stor debatt i Norge

Grensegjerdet har skapt stor debatt i Norge. Statssekretær Ove André Vanebo (Frp) i Justis- og beredskapsdepartementet, sier målet med gjerdet er å sikre kontroll på grensepasseringspunktet.

– Et gjerde som er 200 meter langt vil være en kraftig opprustning på infrastrukturen rundt grensestasjonen. Gjerdet vil gjøre det enklere å styre eventuelle store folkestrømmer, sier Vanebo.

Fordal mener derimot at gjerdet er helt unødvendig.

– Grensa er 196 kilometer lang. Det vil altså ikke være umulig å ta seg ulovlig over. Man vil kunne gå fem meter til venstre for gjerdet og plaske over vannet, eller ta seg over på andre steder langs grensa. Gjerdet løser ingen problemer, og det sender ut en svært negativ symbolikk, sier Fordal.

Minner om kald krig

Videre sier Fordal at gjerdet minner mest om kald krig.

– Det har tidligere vært nær dialog mellom landene om å øke kapasiteten på begge sider av grensen. Det vi gjør nå, er å sende ut et svært lite konstruktivt signal til Russland. Vi kan sette opp en mur. De kan sette opp en mur på sin side. Men da oppnår vi ikke bedre grensekontroll.

Ove Vanebo

Ove Andrè Vanebo (FrP) Statssekretær i Justis- og beredskapsdepartementet, mener grensegjerdet vil gjøre det enklere å styre eventuelle store folkestrømmer ved grenseovergangen.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

– Det Barentssekretariatet skremmer med her, at russerne også skal begynne å sette opp gjerder, er allerede en realitet. På russisk side er det allerede flere kilometer med gjerde mot norskegrensa, sier Ove A. Vanebo.

– Hva skal du med et norsk gjerde da?

– Flere lag med gjerde vil styrke sikkerheten ytterligere. Vi har en god dialog med den russiske grensekommissæren som ikke har noe imot at vi setter i gang denne typen arbeid, sier Vanebo.