Hopp til innhold

Norsk feltstasjon forsvunnet

Norsk Polarinstitutts feltstasjon på Bouvetøya vises ikke lenger på satelittbilder.

Feltstasjonen på Bouvetøya
Foto: Øystein Mikelborg

Bouvetøya er ei lita isdekt øy nord for Antarktiskonvergensen. Feltstasjonen, som er et containerbygg på 36 kvadratmeter, ble satt opp for 13 år siden på en rasmorene i området Nyrøysa.

Ekstreme naturkrefter

Det er sannsynlig at stasjonen har måttet gi tapt for ekstreme naturkrefter. I 2006 var det et jordskjelv i havet utenfor Bouvetøya som ble registrert til 5,5 på Richters skala.

En mulig årsak til at stasjonsbygningen og en mindre container når er borte, er at jordskjelvet har svekket barduneringen og fundamenteringen. Under ekstreme vinterstormer kan dermed feltstasjonen ha blåst på havet, skriver Norsk Polarinstitutt i en pressemelding.

Høyt prioritert

Norske forskere har jevnlige feltopphold på øya for å studere næringsstrategier hos og utbredelse av pelssel- og pingvinbestandene.

Overvåkningen er en del av et internasjonalt overvåkningsprogram for det antarktiske marine økosystem og er en høyt prioritert oppgave i norsk Antarktisforskning.

Det er også montert en værstasjon på øya som gjør den til et viktig målepunkt for bruk i værvarsling for havområdene.

 

Ny ekspedisjon

Om ikke lenge skal forskere fra Norge og Sør-Afrika på ekspedisjon til Antarktis, og da vil de skaffe seg en oversikt over situasjonen på Bouvetøya, det sier Gunn Sissel Jaklin, Informasjonssjef for Norsk Polarinstitutt til NRK.

- Dette er jo et naturreservat, så det blir også snakk om å rydde opp det som eventuelt er igjen av stasjonen ett eller annet sted.

Polarinstituttet vet ikke sikkert når stasjonen forsvant, men man antar at den forsvant en gang mellom starten av 2006 og nå.