Hopp til innhold

Norges yngste polfarere er på Nordpolen

I 18-tiden tirsdag ettermiddag ankom "Oppdrag Nansen" Nordpolen.

Ruten til Nordpolen

Her er kart over ruten ungdommen har gått.

Etter å ha blitt fløyet inn med helikopter til 89 grader nord, har fire ungdommer gått seks dager på ski over isen, og endelig er de i mål på selve polpunktet 90 grader nord.

Se hele turen på NRK Super.

Flagget på Nordpolen

Her er ungdommene med flagget på Nordpolen. Lav bildekvalitet skyldes begrenset signal på satellitt-telefonen.

Foto: Håvard Gulldahl / NRK

Erika, Elias, Johannes og Johanne har nådd målet sammen med ekspedisjonens leder Børge Ousland, programleder Aleksander Gamme og NRK sitt team.

– Hurra, vi er framme!

De fire deltakerne i Oppdrag Nansen jubler. Det første de gjorde da de kom fram var å juble masse, forteller Erika, en av polfarerne til NRK.

– Jeg har vært ganske sliten de siste dagene, men da vi til slutt kom fram, var det som all slitenheten bare ble borte med en gang.

Og så plantet de en stav.

Kult å skrive historie

I temperaturer på ned til -20, og med snøfokk og dårlig sikt har de fire hardhausene skrevet ny norsk polarhistorie ved å bli de yngste nordmenn som har gått på ski til polpunktet.

Oppdrag Nansen på vei til Nordpolen

Her ungdommene før de startet på polekspedisjonen.

Foto: NRK

Tirsdag ettermiddag snakket NRK Troms med Johannes på satellittelefon da de kun var kilometer unna endepunktet. Han er stolt over å være en av de yngste som noensinne har vært på Nordpolen.

– Det er dritkult å skrive historie, sier Johannes. Han forteller at deltakerne er slitne, men at humøret er på topp. Han legger til at ferden på ski fram til Nordpolen har vært artig, men også slitsomt, både fysisk og mentalt.

Nyheter fra Troms og Finnmark