Her går den vakreste vegen i landet

Fylkesveg 98 over Ifjordfjellet i Finnmark får Vakreste vegers pris 2016

Fylkesveg 98 over Ifjordfjellet

FØLGER LANDSKAPET: Linjene i vegen får mye skryt av juryen.

Foto: Knut Opeide

Da den vakreste vegen i landet skulle kåres, lot juryen seg blende av Ifjordfjellvegen i Finnmark. Strekket gikk av med seieren, og her er juryens begrunnelse:

«Ifjordfjellvegen er et fremragende eksempel på hvordan driftshensyn kan omsettes i en nennsomt lagt ny veglinje, der overordnede hensyn til vinterdrift kombineres med en følsomhet for landskapets storlinjete bevegelser. Vegens linjeføring gir et godt avstemt møte mellom vegtekniske krav og det åpne landskapet»

Snø er en utfordring

Ifjordfjellet er et viddepreget fjellområde i Lebesby, Gamvik og Tana kommuner i Finnmark. Fylkesveg 98 går over fjellet og hovedutfordringen for å sikre helårs framkommelighet er snø.

I perioden 2010 til 2015 er det foretatt en fullstendig ombygging av høyfjellsovergangen, som samlet har en lengde på knapt 30 km.

Fylkesveg 98 over Ifjordfjellet

Det er knyttet mye prestisje til prisen for landets vakreste veg, ifølge jurylederen.

Foto: Knut Opeide

Utfordringene med snø er løst ved å heve veglinja, slik at vinden feier vegbanen fri for snø. En slik endring er svært krevende i et åpent høgfjellslandskap.

Legger vekt på helhet

– Vakre vegers pris henger høyt og har solid status i bransjen, sier juryleder Ola Bettum fra Norske landskapsarkitekters forening NLA.

– Vi legger spesielt vekt på helheten i prosjektene. Gode anlegg handler om gode løsninger i alle ledd, både planlegging, bygging og i et drift- og bruksperspektiv.

«Vegdirektørens pris for vakre veger» – som prisen offisielt heter – er en prestisjetung hederspris for veganlegg med gode estetiske kvaliteter tilpasset omgivelsen.

– Styrker minnet om Roger Hansen

Opprustingen av vegen har kostet over en halv milliard kroner, og er fylkeskommunens største veisatsing noensinne. I bresjen for satsingen stod lokalpolitikeren Roger Hansen (Ap), det skriver iFinnmark.

Lebesby-ordfører Stine Akselsen, fylkespolitiker Roger Hansen og gamvik-ordfører Inga Mandal

Ordførerne Stine Akselsen (Lebesby) og Inga Manndal (Gamvik) sammen med Roger Hansen ved åpningen av Ifjordvegen i 2015.

Foto: Maria Borch Mietinen, FFK.

Hansen ledet den politiske kampen for veien, og gikk bort to dager før vegen «hans» ble prisbelønnet.

– Dette ble veldig spesielt. Jeg jobbet tett med Roger, og han var en god venn. Veien er fin, prisen er absolutt fortjent, og den styrker minnet om Roger, sier regionvegsjef Torbjørn Naimak til iFinnmark.

Ordførerne Stine Akselsen (Lebesby) og Inga Manndal (Gamvik) ga Roger Hansen en skikkelig godklem under åpningen av Ifjordveien i 2015. To dager etter Hansens bortgang ble veien tildelt en nasjonal pris. Foto: Alf Helge Jense

Nyheter fra Troms og Finnmark

Sveinung Åsali Nordnytt

Se ukas siste Nordnytt med Sveinung Åsali

Se ukas siste Nordnytt med Sveinung Åsali