– Feil å bruke personer som har vært døde i 70 år som politisk våpen

– Forsvarsdepartementet dummer seg ut når de sier nei til å hjelpe russerne med å hedre krigshelter som falt for Norge.

Hans hatle

– Norge slår døra i ansiktet på en god nabo som har ofret liv og lemmer når vi trengte det mest, sier Hans Hatle.

Foto: Tarjei Abelsen / NRK

Det mener Høyre-politiker Hans Hatle i Sør-Varanger.

Det er Ukraina-krisen som gjør at Norge nå nekter å hjelpe russerne med å heve et krigsfly som ble skutt ned over Tanafjorden i Øst-Finnmark i 1944.

Jevgeni Frantsjev

Krigshelten Jevgenij Frantsjev

Foto: Wikipedia

Blant de fire om bord var Jevgenij Frantsjev, som rett før sin død var blitt hedret med den høyeste utmerkelsen man kunne få i Sovjetunionen.

– Jeg synes det er ufattelig trist at man slår døra i ansiktet på en god nabo som har ofret liv og lemmer når vi trengte det mest, sier Hatle.

– For russerne er betydningsfullt at man får hevet et vrak hvor fire av deres falne ligger. Da er det meningsløst og historieløst å bruke Ukraina og krim som begrunnelse for å nekte å hjelpe.

– Våre allierte

Rune Rautio

Krigshistoriker Rune Rautio.

Foto: Tarjei Abelsen / NRK

Hatle får støtte av krigshistoriker Rune Rautio.

– Disse fire døde som allierte i krigshandlinger mot en felles fiende. De falt under operasjoner mot tyskerne på norsk territorium. Da synes jeg det er underlig at man ikke klare å skille mellom den internasjonale politiske situasjonen og russernes ønske om å markere at det er 70 år siden krigen tok slutt.

Rautio får jevnlig henvendelser fra russere om hjelp til å finne historien til soldater som falt i krigen. Han avviser spekulasjoner om at Russland bruker flyvraket og jubileet for å prøve Norge.

– Selv om vi er politisk uenige, så er vi samtidig naboer som skal leve i lag etter denne krisen. Vi skal ikke opptrå på en måte som er smålig eller umusikalsk. Det blir straks veldig følsomt når man begynner å bruke personer som har vært døde i 70 år som politisk våpen.

Hans Hatle frykter at den uforsonlige linja vil ødelegge det norsk-russiske samarbeidet på lengre sikt, og håper regjeringen vil snu.

Urokkelig

Men statssekretær i Forsvarsdepartementet Øystein Bø avfeier kritikken, og sier at Russland må forandre sin politikk først.

– Det er jo Russland som har stilt seg selv i denne situasjonen med det de har gjort i Ukraina og på Krim. Når vi har suspendert det bilaterale militære samarbeidet, er det ikke naturlig for oss å gå inn i nye samarbeidsprosjekter, sier Bø.

Nyheter fra Troms og Finnmark

Vilde Kristine Malmo

Se Nordnytt med Vilde Kristine Malmo

Se Nordnytt med Vilde Kristine Malmo