Hopp til innhold

Nordmenn økseranet i Russland

De to nordmennene skulle fylle bensin, da de plutselig ble truet med øks og ranet av to fulle russere.

Zapoljarny

Ranet skjedde i Zapoljarny. Byen ligger i Murmansk-regionen og har omtrent 15 800 innbyggere.

Foto: NRK

Ranet skjedde midt på dagen 4. februar i utenfor Zapoljarnyj i Murmansk-regionen nordvest i Russland.

Nordmennene var på biltur og hadde stoppet for å fylle bensin, da en annen bil plutselig rullet opp på siden.

Ut av bilen kom det tre fulle russere, som var tom for penger til mer alkohol.

– Innrømmet alt

– En av russerne tok frem en øks og truet nordmennene. Da ga nordmennene dem det de hadde. 100 kroner, 700 rubler og sigaretter fikk ransmennene med seg, opplyser NRKs medarbeider i Murmansk, Jelena Larinova.

Økseranerne ble senere tatt av politiet i Nikel.

– Den ene raneren ble tatt da han forsøkte å veksle de norske pengene. Han innrømmet alt, og ga tilbake 30 av de 100 kronene og hele rubelbeløpet, sier Larinova.

Helgeshopper i Kirkenes

De tre russiske mennene risikerer nå inntil ti års fengsel.

De siste årene trafikken over grensen mellom Russland og Norge økt med innføringen av Pomorvisumet i 2008, og Grenseboerbevis i 2010.

Med Pomorvisumet får beboere i Arkhangelsk- og Murmansk-området visum for å dra på helgeshopping til Kirkenes, uten å ha fått invitasjon fra en norsk person eller organisasjon.

– Tryggere enn før

Grenseboerbeviset gir fastboende i Russland og Norge som bor inntil 30 kilometer unna riksgrensen muligheten til oppholde seg uten visum i inntil 15 dager i strekk i grenseområdet til den andre staten.

Likevel har antallet turister som blir ranet i Russland gått ned. Larinova sier det er slutt på bandittiden i Nordvest-Russland.

– På 90-tallet var det mer vanlig at folk ble ranet, men nå er det tryggere både for turister og russerne selv, sier hun.