Hopp til innhold

Nordmenn kan for lite førstehjelp: – Nå skal tolvåringer lære å redde liv

– Hvis det skjer noe med en du kjenner eller er glad i, er det større sjanse for at de overlever om du gjør noe enn om du bare ringer 113, sier disse to venninnene.

Sjetteklassingene er fornøyd med førstehjelpskurs

Ane Torbergsen (f.v.) og Sigrid Magnussen Eltoft er begge enig i at førstehjelp er viktig.

Foto: Vilde Øines Pedersen / NRK

Sigrid Magnussen Eltoft (12) og Ane Torbergsen (12) fra Slettaelva skole i Tromsø forklarer ivrig hva de har lært om førstehjelp de siste månedene.

– Hvis personen er bevisstløs må vi åpne luftveiene og ringe 113. Mens vi venter på ambulanse må vi passe på og holde luftveiene åpne.

Sjetteklassingene er med i et pilotprosjekt der de har lært hvordan de kan bidra til å redde liv. Fra neste år får alle grunnskoler i Norge mulighet til å lære seg førstehjelp.

Førstehjelp

Stabilt sideleie er en viktig del av førstehjelpen.

Foto: Vilde Øines Pedersen / NRK

Nasjonalt prosjekt

For det er for lite kunnskap om førstehjelp i grunnskolen. Derfor gjør helsemyndighetene grep og setter i gang et stort nasjonal prosjekt i barneskolen.

– I Danmark blir 500 personer reddet av førstehjelp årlig, i Norge blir 300 personer reddet. Det er for få, sier eldre- og folkehelseminister Åse Michaelsen som torsdag besøkte barneskolen i Tromsø.

Statsråd Åse Michalsen

Statsråd Åse Michaelsen var med på forelesningen om førstehjelp på barneskolen i Tromsø.

Foto: Vilde Øines Pedersen / NRK

Hun er i byen for å åpne "Prosjekt Nasjonal førstehjelpsopplæring i grunnskolen", den nye satsingen der målet er at barn og ungdommer i Norge skal lære grunnleggende førstehjelp allerede i grunnskolen.

– Det er veldig viktig at vi får ut basiskunnskap om å redde liv. Å kunne førstehjelp gir også selvtillit og mestringsfølelse. Ungene vet at de kan gripe inn og ta ansvar, sier ministeren.

Statsråd i autografskrivning

Eldre- og folkehelseministeren er populær blant sjetteklassingene på Slettaelva.

Foto: Vilde Øines Pedersen / NRK

Det er Landsforeningen for hjerte- og lungesyke (LHL) som sammen med helsemyndighetene har satt i gang prosjektet, og skal vi tro sjetteklassingen er det livsviktig kunnskap de har lært på skolen de siste dagene.

– Hvis noen er bevisstløs så vet vi hva vi skal gjøre, det visste vi ikke før, sier Sigrid og Ane.

Støtter prosjektet

Gjensidigestiftelsen har bevilget nærmere 20 millioner til LHL, og seniorrådgiver i Gjensidigestiftelsen, Anne Kjersti Toft, sier det er gledelig å kunne støtte et slikt prosjekt.

– Det å lære opp barn i førstehjelp er noe av det viktigste vi kan bidra med. Derfor er dette en av de største nasjonale satsingene for Gjensidigestiftelsen i år, sier Toft.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark