– Vi har klart å skape vekst og etterspørsel i en sesong som tidligere nærmest lå brakk turistmessig, sier Cathrine Pia Lund i Innovasjon Norge.
Cathrine Pia Lund er direktør for Merkevaren Norge i Innovasjon Norge.
Foto: Erik Berg / Den norske opera og ballettUtenlandske gjestedøgn i Nord-Norge om vinteren har økt med 378 prosent siden 2006. Det var samme år som Innovasjon Norge og deres partnere begynte å markedsføre nordlyset.
– Nordlyskampanjene våre har hatt en eventyrlig effekt, sier Lund.
Reiselivsbedriften Glød i Alta startet opp i 2005, og tilbyr en rekke aktiviteter for turister hele året. Likevel er det deres nordlysjakt som trekker flest turister.
Deres nordlysjakt ble rangert som den fjerde beste opplevelsen i Norge av Cruise & Maritime Voyages.
- Les også:
– Nordlys markedsfører seg selv
GRÜNDER: Trygve Nygård startet sin egen reiselivsbedrift i 2005. Nå har bedriften som tilbyr nordlysjakt fem årsverk.
Foto: Marte Lindi / NRKDaglig leder Trygve Nygård sier han har fått god drahjelp fra nordlyskampanjen. Men han mener at nordlyset mer og mer markedsfører seg selv.
– Alle sammen som legger ut nordlysbilder og film av nordlys er med på å markedsføre. Sosiale medier og denne øyeblikkelige markedsføringen er der framtiden ligger i veldig stor grad, sier Nygård.
Nå har bedriften han startet alene fem årsverk, og hadde i vintersesongen som var 40 prosent flere turister enn sesongen før.
Dårlig tilgjengelighet kan hindre vekst
Troms har hatt den største økningen siden 2006, mens Finnmark har hatt den minste økningen i Nord-Norge. Forklaringen på det er enkel mener Nygård.
– Utfordringene ligger i å få folk til å reise videre også ifra Tromsø. De fleste som kommer fra Europa, USA eller Asia, synes at Tromsø er langt nok å reise til, sier Nygård.
NORDLYSJAKT: Stadig flere fra hele verden reiser til Nord-Norge for å jakte nordlyset, men reiseveien til Finnmark er en utfordring for vinterturismen lengst nord mener Nygård.
Foto: Glød ExplorerTuristene må ofte mellomlande i Tromsø for å komme seg videre lengst nord der de opplever de beste produktene, ifølge Nygård.
– Sorrisniva ishotell i Alta topper kåringen over destinasjoner i Norge, der vi ble nummer fire. Vi er flinke folk, så det handler om gode flyruter og måter å komme seg til oss på, forklarer han.
- Les også:
Nordlysturister betaler godt
Reiselivssjef i NordNorsk Reiseliv, Hilde Bjørkli, sier nordlysturister er kvalitetsbevisste som gjerne betaler godt for gode opplevelser.
Foto: Kai Erik BullReiselivssjef i NordNorsk reiseliv, Hilde Bjørkli, sier utnevnelsene til Alta-bedriftene er fortjente.
Hun er enig med Nygård om at nå handler det om å gi turistene en enklere reisevei til Finnmark.
– Tilgjengelighet er alfa omega for å skape en lønnsom reiselivsnæring i Finnmark fordi vi ligger innerst i butikken, sier Bjørkli.
Direktefly og gode ruteforbindelser til norges nordligste fylke er den største utfordringen for fortsatt vekst i vinterturismen mener reiselivssjefen.
Nordlysturister har blitt mer kresne på hva de bruker penger på enn for 10 år siden, forteller Bjørkli.
– Gjestene som kommer til Finnmark er veldig kvalitetsbevisste. De vet veldig mye om nordlyset fra før, sier hun.
Selv om Finnmark har den minste økningen i volum av de nord-norske fylkene, er det like viktig å ha lønnsomme gjester, mener Bjørkli.
– Nordlysturister er definitivt lukrative turister. Vinterturister legger mer igjen per hode enn den tradisjonelle sommerturisten, forteller reiselivssjefen.
- Les også: