Hopp til innhold

Nordlendingene er «sjitlei» dårlig vær

Mens folk mange steder sør i landet nyter gode dager i vårsola, fortsetter snøen å lave ned langs kysten, spesielt i nord. Ved Majavatn i Nordland har det falt tre ganger mer nedbør enn normalt! Nå er mange lei været.

Snøbyge over Tromsøya, april 2020

Snøbygene har stått i kø siden lenge før nyttår. Selv om de kan være et vakkert syn på avstand, begynner mange nordpå å få nok nå.

Foto: Sigmund Samuelsen / @sigsam1

Sylvi M. Storvolls kommentar

Kommentaren fra Sylvi M. Storvoll ble gitt som en del av en konkurranse, der NRK Troms ba følgerne om kreative måter å beskrive sine følelser om været på, uten å benytte bannskap.

– Vinteren har vært både varmere og våtere enn normalt i de tre nordligste fylkene, sier statsmeteorolog Martin Granerød ved Meteorologisk institutt.

Etter at 2019 takket for seg, har det vært lite godvær å kose seg med for folk som har oppholdt seg i de tre nordligste fylkene av landet.

Både registrerte antall millimeter nedbør og gjennomsnittstemperaturen skiller seg fra normalen ved de fleste målestasjonene i Nordland, Troms og Finnmark.

Våtest sammenlignet med normalverdien har det vært ved målestasjonen i Majavatn sør i Nordland, forteller Granerød.

– Der har det falt 248 prosent mer nedbør enn normalt. I Skibotn i Troms har det falt 193 prosent mer nedbør enn gjennomsnittet, og i Karasjok er det registrert 260 prosent over nedbørnormalen for målestasjonen der, sier Granerød.

Håp om bedring

Selv om snøen ligger i tykke lag enda, vil det trolig ikke vare lenge før den minker betraktelig. Ifølge yr.no skal det bli såpass varmt mot den kommende helgen at eventuell nedbør vil komme som regn.

Det er i alle fall en trøst for noen av dem som bor i nord. I en uhøytidelig konkurranse på facebooksiden til NRK Troms, ba vi følgerne våre om å beskrive sine tanker om været, uten å ty til bannskap. De mest kreative beskrivelse ble belønnet med et krus.

For, da forslagene haglet inn, viste det seg å bli vanskelig å kåre bare én vinner. Så flere krus ble delt ut, siden innsenderne valgte vidt forskjellige metoder for å fremføre sine følelser på ...

Den positive (les: Ironiske)

Èn facebookfølger konstaterer, uironisk, at hun er så «miljøskadd» av oppveksten i Vardø at hun er glad i en ordentlig storm. En annen viser til det kjente værtegnet «om det fremdeles er godt skareføre i juni, blir det sen vår».

Thomas Stjørdal er også av den optimistisk anlagte sorten. Han har troen på at værgudene kan komme på bedre tanker bare de får et hint om det:

Thomas Størdals facebookkommentar
Foto: Skjermdump

Enkelte andre ber om store mengder regn for å vaske bort snøen, trolig vel vitende om at dersom det kun er to plussgrader ute så vil det lave ned snøkrystaller på størrelse med kattunger ... Hildegunn Aas Jørgensen er så lei snø nå at hun har begynt å sette pris på vårtegn som ikke så veldig mange andre hyller:

Hildegunn Aas Jørgensens facebookkommentar
Foto: Skjermdump

Men kruset i kategorien «positiv» går til Glenn Kristoffersen, som vil benytte sjitværet til å lære husdyrene nye kunster:

Glenn Kristoffersens facebookkommentar
Foto: Skjermdump

Den negative (les: Eitrende forbanna)

Det er ikke til å stikke under stol at de aller fleste kommentarskriverne ikke maktet å se på de siste tre månedenes meteorologiske registreringer særlig positivt. Blant de rundt 300 kommentarene ble det rettet noen dødstrusler mot værgudene. Disse vil ikke bli straffeforfulgt.

Mange konstaterer at det nå er så ille at de ikke klarer å se humoristisk på situasjonen. Agnetha Kreole Fet mener bestemt at det ikke kan bli spesielt verre enn det det er nå:

Agnetha Kreole Fets facebookkommentar
Foto: Skjermdump

Været var trolig ikke bare bra før i tida heller, for Reidun Frantzens måte å beskrive været på - uten bannskap - har hun lært av faren sin. For den beskrivelsen får hun et krus:

Reidun Frantzens facebookkommentar
Foto: Skjermdump

Den klassiske nordlendingen

En rekke av våre lesere hevder at de rett og slett ikke mener det er mulig å beskrive sine følelser for været uten å ty til bannskap. Men noen balanserer pent på lina, og faller ned på riktig side, mener komiteen bak bedømmelsene.

Anne Jusnes bruker uttrykket «pesshestan» om støvler, og all den tid man faktisk ofte bruker støvler når man skal urinere på utedoen, mener vi at dette ikke faller inn i kategorien bannskap, men bekledningsbeskrivelse.

Anne Jusnes' facebookkommentar
Foto: Skjermdump

Vinneren i kategori «Den klassiske nordlendingen» ga en beskrivelse som ville passet perfekt inn i Raillkattlia.

Juryen var aldri i tvil om at Ann-Eilen Stenhaug er oppriktig klar for en dag med sol, der hun kan måke snø av sparken, sette seg et sted der vinden ikke tar tak og nyte kaffen i et velfortjent krus fra NRK Troms:

Ann-Eilen Stenhaugs facebookkommentar
Foto: Skjermdump

Flere nyheter fra Troms og Finnmark