Hopp til innhold

Nordkapp Venstre donerte bort partikassa og gikk over til Senterpartiet

– Det beste valget jeg har gjort noensinne, sier den nye lokallagslederen.

Hugo Salamonsen i Kamøyvær

Hugo Salamonsen, er svært fornøyd med overgangen fra Venstre til Senterpartiet. – Det har vært en helt utrolig reise. Nesten sånn at man bare går rundt og flirer, sier han.

Foto: Eskil Wie Furunes

– Med Venstres politikk var det ikke noe håp lenger hvis man skulle bo i distriktene. Da var valget veldig enkelt, sier Hugo Salamonsen, leder for Nordkapp Senterparti.

Han var tidligere leder for Nordkapp Venstre, men i fjor valgte alle medlemmene å legge ned hele lokalpartiet. De donerte partikassa til Nordkapp Alpinklubb – og etablerte lokallag for Senterpartiet i stedet.

NRK har torsdag fortalt at flere lokallag i Venstre i lang tid har opplevd stor misnøye med eget parti.

De mener partiet har blitt svært storbysentralisert, og at distriktene lider under dette. I tillegg er tilliten til partileder Trine Skei Grande svekket.

Trygve Slagsvold Vedum

Leder for Nordkapp Senterparti, Hugo Salamonsen, er veldig glad for at han nå har Trygve Slagsvold Vedum som partileder. Han beskriver ham som en veldig karismatisk og inkluderende fyr.

Foto: Eskil Wie Furunes / NRK

Enorm vekst

– Vi opplevde at kommunikasjonen innad i Venstre ikke var god for oss i distriktene. Vi var lei av å svelge kameler. Da måtte vi slutte med politikk eller gå i en annen retning, forklarer Salamonsen.

– Overgangen til Senterpartiet er det beste valget jeg har gjort noensinne.

Salamonsen forteller om en enorm medlemsvekst. Nordkapp Senterparti har blitt det største lokallaget i Finnmark, med over 70 medlemmer.

Nordkapp Senterparti

Etter at Nordkapp Venstre ble til Nordkapp Senterparti har de opplevd en stor oppsving. Nå er målet å ta over ordførerstolen etter at Arbeiderpartiet har sittet der i 52 år.

Foto: Roy Arne Olsen

Han tror årsaken er at Senterpartiet tydelig prioriterer distriktene og kysten, og at partiet sentralt følger opp og tar dem på alvor.

– I Venstre var det umulig å verve medlemmer – vi var nesten ingen igjen. Men nå strekker ikke tiden til for å nå alle vi skal følge opp, sier Salamonsen.

– Det er nesten for godt til å være sant!

Jobber bevisst for endring

Leif Wasskog var leder for Finnmark Venstre da Nordkapp-laget gikk over til Senterpartiet.

– Jeg syntes det var synd at de gjorde det. Nå sitter vi i en flertallsregjering med hånda på rattet, og da er vi mye nærmere på beslutningene som tas enn vi noensinne har vært, sier han.

– Når man sitter på yttersiden av regjeringen er det lett å love distriktspolitikk, men det er i regjeringen man driver det aktivt.

Leif Gøran Wasskog, fylkesleder, Finnmark Venstre

Politisk nestleder for Troms og Finnmark Venstre, Leif Wasskog, mener at partilaget i Nordkapp hadde fått utrettet mer om de hadde blitt i Venstre.

Søndag ble Wasskog valgt til politisk nestleder i det sammenslåtte Troms og Finnmark Venstre.

Han påpeker at misnøyen innad i partiet har vært kjent en stund, men at de jobber bevisst fra sentralt hold for å få fram distriktspolitikken bedre.

– Vi har opprettet et distriktsutvalg med representanter fra distriktene. Da er det de som er nærmest på distriktspolitikken som påvirker den i mye større grad enn tidligere.

Må tåle kjeft

Overfor Dagbladet innrømmer partileder Trine Skei Grande at de ikke har vært flinke nok til å få ut politikken sin. Hun aksepterer kritikken partiet og hun selv har fått, hvor enkelte har ment at hun har «mistet fotfestet».

– Vi er et liberalt parti, vi må ha litt takhøyde i Venstre. Man kan ikke være sjef og ikke tåle å få kjeft. Det skal jeg klare, sier hun til avisen.

Trine Skei Grande

I en rekke interne brev får Venstre-leder Trine Skei Grande kritikk fra sine egne for dårlig distriktspolitikk og for at hun har «mistet fotfestet». Overfor Dagbladet sier hun at det likevel ikke er aktuelt for henne å vurdere sin posisjon som partileder.

Foto: Gunhild Hjermundrud / NRK

Siste fra Troms og Finnmark