Turistkommune forventer kanselleringer etter cruiseskip-innstramninger

Næringslivet i turistkommuner rammes hardt av de kraftige innstrammingene for cruiseindustrien som følge av smitteutbruddet på Hurtigruten. – Dette vil føre til tapt omsetning, mindre aktivitet og arbeidsplasser, sier ordfører i Nordkapp.

Cruisebåter i Honningsvåg

Nordkapp er en av kommunen hvor det vil merkes godt at cruiseturismen er fraværende.

Foto: Hilde Wøhni Joakimsen

Nordkapp er en av flere kommuner som kommer til å lide økonomiske tap som følge av regjeringens innstramming for cruiseindustrien.

– Reiselivet utgjør en fjerdedel av økonomien i næringslivet og cirka en sjettedel av økonomien i hele Nordkapp. Det er veldig alvorlig, sier ordfører i Nordkapp kommune, Jan Olsen (SV).

Koronapandemien har allerede satt sitt preg på økonomien og næringslivet i kommunen helt nord i landet. Normalt besøker rundt 250.000 personer Nordkapp om sommeren.

Etter at regjeringen åpnet for innreise fra flere land, øynet flere et håp om å redde litt av sesongen.

Nå har derimot koronasmitten om bord på Hurtigruten ført til store begrensninger for cruiseindustrien – som sammen med bussturister står for 75 prosent av all trafikk.

– Enorm skuffelse

På Nordkapp ansees cruiseturistene som spesielt verdifulle fordi de ofte benytter seg av lokale opplevelser og tilbud, i tillegg til å besøke det verdenskjente Nordkapp-platået.

– Dette vil føre til tapt omsetning, mindre aktivitet og arbeidsplasser. Det er rett og slett veldig negativt for Nordkapp, sier ordfører Jan Olsen.

Jan Olsen (SV) er fersk ordfører i Nordkapp

Ordfører i Nordkapp, Jan Olsen, er bekymret for både næringslivet og lokalsamfunnet i Nordkapp.

Foto: Jo Hermstad Tronsen / NRK

– Det kommer til å ta tid før man har omstilt seg den nye hverdagen, det er helt sikkert.

Han er en av flere som mener at tilliten til Hurtigruten er svekket som følge av hvordan de har håndtert smitteutbruddet, men påpeker også at selskapet har svekket tilliten til alle i cruiseindustrien.

– Hurtigruten må se på smittevern som viktigere enn dekningsbidraget på den enkelte turen. Det er en enorm skuffelse at det gikk som det gikk, sier Olsen.

Forventer kanselleringer

For første gang siden februar, la Hurtigruten til kai i Nordkapp lørdag.

Daglig leder i Visit Nordkapp, Marianne Berg, forteller at det var en stor dag for reiselivsnæringen. Gleden ble imidlertid kortvarig.

– Det handler om å sørge for at bedriftene har nok inntjening til å være her i framtida, også når koronakrisen er over. Så det føles ikke noe bra nå, men man har forståelse for at det er smitte.

Berg opplyser at de har hatt kontinuerlige avbestillinger siden koronakrisen inntraff, men at en del gjester har vært avventende.

– Men nå kan vi bare regne med at det blir flere kanselleringer fremover, sier Berg.

Også i Alta vil manglende cruiseturisme gå ut over reiselivet. Knut Leo Abrahamsen, som er daglig leder i Visit Alta, mener at dette kommer til å sette hele cruiseindustrien tilbake.

– Det er ikke cruiseturister vi har fokus på nå. Nå gjelder det å prøve å ivareta alle finlenderne, nordmennene og andre som ferierer i vårt område, sier Abrahamsen.

– Cruiseindustrien ligger med knekt rygg

Det er ikke bare i nord at reiselivsnæringen sliter som følge av stopp i cruiseindustrien.

Geiranger i Stranda kommune pleier å være spekkfull av cruiseturister, men denne sesongen kan ordfører Jan Ove Tryggestad (Sp) melde om en tom fjord.

– Cruiseindustrien i Geirangerfjorden og Stranda kommune ligger per i dag med knekt rygg, sier ordføreren.

Geiranger

Geirangerfjorden før koronapandemien satte sine spor. Bildet er fra 2014.

Foto: Lena Høyberg / NRK

Den nye innstramming av cruiseindustrien vil imidlertid ikke utgjøre en vesentlig forskjell da det uansett var svært liten trafikk i fjorden.

Han mener likevel at det var riktig av regjeringen å stramme inn som følge av smitteutbruddet.

– Det som skjedde med Hurtigruten vekker oss opp igjen på en brutal måte. Vi er fulle av undring over at Hurtigruten kunne levere et sånt resultat og ha så dårlige rutiner. Det som har skjedd skremmer, og det er fryktelig negativt for alt som har med cruise å gjøre.

Han tror det blir tøffe tak for reiselivsnæringen dersom koronapandemien ikke lar seg stoppe.

– Det er håp for neste sesong under forutsetning av én ting: – at regjeringen er knalltøff med korona.