Nord-Finland: – 850 asylsøkere har passert gjennom flyktningslusen

Torsdag ankom rundt 350 nye asylsøkere til Torneå i Nord-Finland, opplyser politiet.

Flyktninger i Haparanda

Flyktninger som har ankommet Finland via Sverige.

Foto: JUSSI NUKARI / Afp

Politiet i Finland opplyser i en pressemelding at de forventer at ytterligere 100 personer vil passere flyktningslusen i løpet av torsdag kveld.

Tirsdag åpnet slusen som skal ta imot asylsøkere som kommer via Nord-Sverige til den finske grensebyen Torneå. Slusen lages i en gammel skole i Torneå, og er den første i sitt slag i Finland.

– Slusen skal være åpen syv dager i uka og bemannes av politiet som skal registrere personer som kommer til landet. Når de er ferdig registrert, fortsetter deres ferd til andre asylmottak i Finland, sier Jaana Vuorio som er overdirektør på Migrationsverket i Finland til Sveriges Radio.

Bakgrunnen er at det har vært en svært stor økning i antall flyktninger som kommer til Finland. Den siste uka har det daglig kommet rundt 1000 flyktninger via Sverige til Haparanda og Torneå.

Før torsdag kveld hadde rundt 150 personer registrert seg ved flyktningslusen, ifølge politiet. Asylsøkerne som ennå ikke har registrert seg befinner seg utenfor slusen og i en idrettshall.

Flyktninger i Finland

Fra busstasjonen i den svenske grensebyen Haparanda.

Foto: PANU POHJOLA / Afp

– Personer pågrepet for menneskesmugling

De fleste av asylsøkerne som kom onsdag har blitt sendt videre fra flyktningslusen til ulike flyktningmottak med busstransport.

I løpet av de tre dagene slusen har vært åpen har det ifølge politiet kommet omkring 850 asylsøkerne.

Grensevaktene fikk torsdag kjennskap til to nye tilfeller av forsøk på menneskesmugling til Torneå. I begge tilfellene personer mistenkt for å ha ført personer ulovlig til Finland. De mistenkte er pågrepet og grensevakten undersøker saken.

I forbindelse med tollkontroll har det vært et tilfelle av fyllekjøring, hvor en mann i 30-årene er mistenkt for å ha kjørt bil under påvirkning av narkotika.

Nyheter fra Troms og Finnmark

Programleder Hege Iren Hanssen

Se kveldens Nordnytt med Hege Iren Hanssen