Nok en gang utsettes åpningen av nytt sykehus: – En frustrerende situasjon

I august skulle det nye sykehuset i Kirkenes stått klart. Nå må de første pasientene trolig vente til nærmere jul - kanskje senere - før milliardinvesteringen åpner dørene.

Nye Kirkenes sykehus

I august skulle nye Kirkenes sykehus stått klart. Det er den tyske entreprenøren Cadolto som er hovedårsaken til forsinkelsen.

Foto: Amund Trellevik

– Det er en frustrerende situasjon for hele Finnmarkssykehuset, og det er forsåvidt også en frustrerende situasjon for Finnmarks befolkning som må vente lengre på en nytt sykehus, sier Øivin Grongstad, drifts og eiendomssjef i Finnmarksykehuset.

Utsatt to ganger

Han har prosjektansvaret for det nye sykehuset i Kirkenes, som etter planen skulle stått klart i august. Ferdigstillingen av sykehuset har så langt blitt utsatt to ganger.

– Vi er en del måneder forsinket. Første pasient kommer til å bli utsatt noen måneder i fra det som skulle vært medio august til litt før jul. Vi har ikke definert konkret når det vil bli, sier Grongstad.

 Øyvin Grongstad og Bent Høie

Prosjektleder for nye Kirkenes sykehus, Øyvin Grongstad (t.v.), sier forsinkelsene ikke vil gå utover pasientene. Her under en omvisning sammen med helse- og omsorgsminister Bent Høie.

Foto: Amund Trellevik/NRK

Prislapp: 1,4 milliarder

Byggearbeidet for det nye sykehuset i Kirkenes startet våren 2015. Totalt vil nybygget bli på 20.000 kvadratmeter med en budsjettert prislapp på 1,4 milliarder kroner.

Det er den tyske entreprenøren Cadolto som er hovedårsaken til forsinkelsen. Selskapet må betale døgnmulkt som følge av forsinkelsen.

– Størrelsen på døgnmulkten og prosessen rundt dette ønsker jeg ikke å komme inn på i media. Det er en kontraktssituasjon som vi tar direkte med leverandøren, sier Grongstad.

Nye Kirkenes sykehus

Slik vil det ferdige sykehuset se ut.

Foto: Grafikk: Momentum Arkitekter AS

Løpende kostnader

Han understreker at den forsinkelsene ikke vil gå utover pasientene.

– Når det gjelder økonomien, har vi løpende kostnader i form av finans- og prosjektkostnader knyttet til forsinkelsene. Samtidig har vi klausuler i kontrakten som håndterer dette gjennom døgnmulkt. Økonomisk sett skal dette derfor ikke gå utover Finnmarkssykehuset, påpeker Grongstad.