Hopp til innhold

Nok en gang fikk Forsvaret besøk av ukjente droner

Et tosifret antall ukjente droner kan ha overvåket en øvelse i Troms denne uka. – Dette ser vi alvorlig på, sier Forsvaret.

HÆREN

OBSERVERTE DRONER: Forsvaret har nok en gang observert droner. Her fra øvelse Rein 2.

Foto: HÆREN

– Vi har hatt observasjoner på droner også under denne øvelsen, opplyser Brigade Nord-sjef Eldar Berli til NRK.

Øvelse «Rein 1» ble i dag, fredag, avsluttet i Indre Troms. Også under øvelse «Rein 2» i november i fjor ble det observert ukjente førerløse fly, såkalte droner, som kan ha overvåket øvelsen.

– Det har vært noen færre droner denne gangen. Men vi er fremdeles på et tosifret antall droner. Dette gjelder både observasjoner vi har gjort selv, og observasjoner som er meldt inn av sivile, forteller Berli.

– En risiko

Brigadesejf Eldar Berli

ALVORLIG SAK: Brigade Nord-sjef Eldar Berli til NRK at Forsvaret ser alvorlig på saken.

Foto: Arild Moe / NRK

Før øvelsen sa Forsvaret til NRK at de ikke utelukket noen «mottiltak» dersom ukjente droner skulle dukke opp.

– Har det vært gjort noe?

– Vi har ennå ikke gjort fysiske tiltak for å ta ned dronene, men det får eventuelt komme senere, sier Berli.

Politiet ser nå på saken. Berli sier han ikke vet hvem som kanskje snoker på Forsvarets øvelser fra lufta.

– Det kan være flere muligheter. Uansett hvem det er, så innebærer det risiko. En ting er at det er ulovlig å overvåke militære øvelser, hvis det er det de gjør. Men det er en risiko knyttet til dette, i og med at også vi opererer i lufta, sier Berli.

– Luftrommet over våre øvelser kontrollerer vi, slik at det ikke skal forekomme kollisjoner. Det kan vi ikke gjøre dersom det er andre som flyr i området hvor vi øver. Det ser vi alvorlig på, og håper vi kan få en slutt på, sier Berli.

Ble «kastet» til skogs

Øvelsen har ellers gått veldig bra, sier Berli, til tross for at Forsvaret, slik Nordlys fortalte i dag, har fått snevret inn øvingsområdet sitt.

Forsvaret hadde som vanlig søkt dispensasjon for å kunne bruke de offentlige veiene. Det hadde de fått innvilget, men med begrensninger. Øvelsen ble dermed flyttet helt tilbake til skyte- og øvingsfelt, slik det også ble gjort under øvelsen i november.

De offentlige veiene ble dermed kun brukt til administrativ transport og ikke til taktisk forflytning.

– Vi har en god dialog med Statens vegvesen og spesielt region Troms. Men det er slik at de har funnet det nødvendig å gi en mindre dispensasjon enn tidligere, sier Berli.

– Dette er vi i dialog om nå, og det foregår også på høyere nivå. Jeg både tror og håper at dette vil løse seg foran neste øvelse som foregår i Finnmark i mars.