NOAH vil stanse Polar Park fra å ta inn isbjørn og tiger

– Det er ingen grunn til å la dyr lide for at parken skal få en oppsving økonomisk, sier Siri Martinsen, leder i NOAH.

Isbjørner trues av issmelting

VURDERER ISBJØRN: Polar Park i Bardu ønsker å koble isbjørnen til et «klimasenter».

Foto: Mario Hoppmann / AFP

Siri Martinsen

VIL STANSE POLAR PARK: Siri Martinsen i NOAH – for dyrs rettigheter.

Foto: Bente Isefjær / NOAH

Selv om Mattilsynet ennå ikke har fått noen søknad fra Polar Park, er allerede NOAH i gang med å påvirke. Dyrerettighetsorganisasjonen har sendt brev til Mattilsynet der de ber om at de nekter Polar Park i Troms å innføre isbjørn og sibirsk tiger.

NOAH mener at Polar Park ønsker disse dyrene i dyrehagen sin «kun for underholdnings skyld».

– Passer ikke i dyrehage

– Isbjørnen er anerkjent over hele verden som et av, om ikke dét, dyret som er vanskeligst å tilfredsstille behovene til i dyrehage. Det skyldes at de har store, naturlige habitater, sier Siri Martinsen i NOAH.

– Når det gjelder tigre er også de veldig vanskelige dyr å ha i dyrehage, på grunn av de samme årsakene. Særlig sibir-tiger som Polar Park har ønsket seg.

Det har i lang tid vært et ønske å få isbjørn til Polar Park, som ligger i Bardu i Troms. Ifølge Troms Folkeblad har de sagt at dette er noe de «jobber intenst med».

Men:

– Det er ingen grunn til å la dyr lide for at parken skal få en oppsving økonomisk, mener Martinsen.

Salt og Pepper

POLAR PARK: Heinz Strathmann i Polar Park sier at han ikke er overrasket over at NOAH er tidlig frempå. Bjørnene Salt og Pepper ble her fotografert i parken i 2014.

Foto: Nils Meheren

– Hypotetisk

Daglig leder i Polar Park Heinz Strathmann sier at han ikke ser noen grunn til å gi noen utfyllende kommentarer til saken:

– Nei. Jeg ser ikke noen grunn til å kommentere noe som er helt hypotetisk. Men du kan sitere meg på at vi er kun i en tidlig planleggingsfase, og vi har ennå ikke sendt noen søknad til Mattilsynet. Men jeg er ikke overrasket over at NOAH allerede nå har startet sitt påvirkningsarbeid, sier han.

Også Mattilsynet sier at saken er hypotetisk, og vanskelig å kommentere:

– Men vårt fremste og viktigste punkt å se etter, dersom Polar Park skulle sende en søknad, er at de ivaretar dyrevelferden. Det vil være viktig for oss å kreve en veldig grundig dokumentasjon fra dem, både på hvilke behov disse dyrene har og hva slags levemiljø de vil tilby disse dyrene, sier Seksjonssjef for Mattilsynet Troms og Svalbard, Hilde Haug.

Vil ha klimasenter

Polar Park sier at de ønsker å koble isbjørnen til et «klimasenter», hvor besøkende kan lære om klimaendringer.

Men dette argumentet kjøper ikke Martinsen i NOAH, som mener man kan ha fokus på klimaendringer uten å ha dyr i fangenskap.

– Vi vet at menneskelig utnyttelse og menneskelig tankeløshet fører til både at arter blir færre og færre. Å ved å vise disse dyrene i et kunstig miljø for underholdningens skyld, sender man det samme signalet som man gjør ved annen utnytting, nemlig at dyrene er til for oss.