Hopp til innhold

Nina jobber med å ha øye for stil

– Jeg vil vise at jeg får til ting, hele tiden. Jeg tror faktisk ikke at jeg kunne hatt en vanlig jobb. Da tror jeg at jeg hadde blitt litt gal! Mandag portretteres Nina Erdahl (35) i en dokumentar på NRK1.

Video Nina inntar London

VIDEO: Nina Erdahl er tilbake i motemeteropolen London der hun bodde i sju år.

Nina Erdahl (35) har alltid gjort som hun ville. Helt siden hun var 19 år har hun jobbet med klær, styling og mote. Nå tar hun sats og gjør det hun har aller mest lyst til, nemlig å starte sitt eget castingbyrå.

Med støtte fra Tromsø kommune og mange års erfaring i bransjen er det på tide å omsette drøm til virkelighet – i stor skala. Ninas castingbyrå begynner å ta form, men det har vært en lang vei.

Kreativ sjel

Etter sju år i motemetropolen London var Nina Erdahl (35) ferdig med storbylivet og returnerte til lille Tromsø.

Hun la en karriere som modell og motearbeider bak seg og satset på en ny karriere som stylist og kostymedesigner.

Og dersom man skal overleve som stylist i Nordens Paris må man være kreativ og fleksibel, for noe motemekka kan man dessverre ikke kalle Nord-Norges største by.

Om å kaste seg ut i det

– Dette var altså debutfilmen min. Nina peker på filmplakaten til Vinterland som henger på kontordøren. Hun ler mens hun forteller hvordan hun ble introdusert til filmbransjen og innspillingsstudioet på FilmCamp i Målselv.

– Jeg ble kastet inn i det. Jeg hadde ingen erfaring fra filmbransjen og fikk to uker på å få tak i over 40 kostymer. Sminkeassistenten min Elisabeth og jeg fylte en hel varebil – det var helt sånn derre crazy! Vi bare jobba og jobba, også gikk det kjempebra selv om jeg gikk ned 3–4 kilo.

Sist vinter ble novellefilmen «Zakariassen må dø» spilt inn på FilmCamp med Nina som kostymedesigner. Da måtte hun først finne ut hvilke klær som passet til filmen, for så å finne de riktige klærne.

En del klær har hun på sitt eget lager andre kjøper hun på Fretex eller vanlige klesbutikker. Det tar tid å finne alle kostymene og tilbehøret, spesielt når det tilhører en spesiell tidsepoke. Under selve filminnspillingen passer Nina på at alle skuespillerne til en hver tid har på seg de riktige kostymene.

– Jeg syns bestandig det er artig å jobbe på film for alle som jobber her er like viktig. Alle er alfa og omega for resultatet. Hvis det er noen justeringer på klærne så må jeg ta den jobben, det er ingen andre som kan gjøre det.

London-liv

Video Med sans for mote

VIDEO: - Målet er å etablere meg lokalt innen mote og design, sier Nina. Her på shopping etter nye impulser.

To ganger i året drar Tromsøjenta til London for å få litt påfyll – en skikkelig dose inspirasjon under London Fashion Week.

– Å komme hit to ganger i året, hver høst og vår er en vitamininnsprøyting rett og slett. Det koker på motefronten her og den inspirasjon trenger jeg for å holde det gående i jobben, sier hun.

– I tillegg har jeg noen av mine beste venner her.

Modelldrømmen

Da Nina flyttet til London bare 19 år gammel ble hun oppdaget av en modellspeider som jaktet på ansikter til en reklamekampanje for Body Shop. Det ble starten på en spennende tid for ungjenta.

– Jeg kjøpte meg en discman for de første pengene, ler hun.

– Det var utrolig artig mens det stod på. I starten ringte jeg hjem til Norge og sa – vet dere hva – jeg har hatt det så artig i dag! Det blir fint å kunne fortelle barnebarna mine en dag at bestemor var modell. Det er absolutt noe jeg er litt stolt av å ha gjort.

Først i nord

Det produseres mange filmer i Nord-Norge, men castingbyrå er det dårlig med. Dermed blir det landsdelens første castingbyrå Nina nå bygger opp helt alene. Hun satser på å levere skuespillere, statister og kostymer til ulike film- og tv-produksjoner.

En viktig faktor i startfasen har vært Tromsø kommunes støtteordning for nye kulturnæringer. Nina har fått 370 000 kroner og ryggdekning for å gå i gang. Nå skal hun bygge opp en database med modeller, statister og skuespillere som er tilknyttet castingbyrået.

Ifølge den ferske castingsjefen kan et klassisk oppdrag være som følger; en langfilm hvor det trengs 50 statister og 10 skuespillere.

– Da må jeg først caste skuespillerne og så finne ut av karakteren de spiller. Hvis vi er flere i teamet kan jeg også ta kostymedesignet. Da kan jeg jobbe med de to tingene jeg er dyktigst på – nemlig å finne folkene og kle på folkene.

– Min drøm, la oss si om fem år, er å ha et fikst lite kontor midt i sentrum, gjerne med et stort kostymelager i samme bygning. To ansatte. En som jobber med kontorting og en kreativ medhjelper som er med meg på alle oppdragene jeg gjør. Der har du min bedrift, sier Nina.

Se FOLK-dokumentaren «Med øye for stil» om Nina Erdahl på NRK1 den 22. august.