Midt i julestresset trykket Nicole på en lenke – 20 000 svindel-SMS-er kan ha blitt sendt

Din telefon kan risikere å sende tusenvis av SMS med virus hvis du trykker på en mottatt svindel-lenke. Nicole trykket på en slik lenke – nå misbrukes hennes nummer.

Kollage, Nicole Burger og skjermdump av svindel-SMS

Ved et uhell trykket Nicole Burger på lenken, nå brukes telefonen hennes til å sende ut svindel-meldinger.

– Jeg var litt stresset, satt i bilen og skulle til å kjøre hjem, også trykte jeg. Det var bare en sånn refleks. Jeg trykte med en gang på det, og da skjønte jeg at det var noe gærent fordi linken åpnet ikke.

Slik beskriver Nicole Burger fra Sør-Varanger opplevelsen hun hadde på torsdag. Midt i juleforberedelsene ble hun offer for en SMS-svindel.

Burger fikk en melding om at en pakke var forsøkt levert. I meldinga var det en oppfordring om å ta kontakt via en lenke.

Etter å ha trykket på lenken endret utseende av tekstmeldings-appen seg, og en ny app ble installert. Det var ikke mulig å avinstallere den. Men det sluttet ikke der. Det var ikke før NRK ringte henne opp at hun fikk vite at nummeret hennes nå blir brukt til å sende svindel-SMS til andre.

– Det føles veldig ubehagelig fordi jeg bidrar til å spre det her, og det liker jeg ikke. Det er ekkelt, sier hun.

Skjermdump av svindelforsøk via SMS

Dette var meldingen som ble sendt fra telefonen til Nicole Burger.

Foto: Skjermdump

20 000 sendte meldinger

Svindelofferet fra Sør-Varanger har abonnement hos Telia, men hun er langt ifra den eneste som har blitt utsatt.

Siden den 23. november har selskapet hatt 600 kunder som har blitt utsatt for et Flubot-angrep. Også Telenor har problemer med å få bukt med angrepet.

Informasjonssjef hos Telia Norge, Daniel Barhom, sier at 180 kunder ble berørt på torsdag.

Hvordan en kunde påvirkes avhenger av hvilket system telefonen har. Har man et iOS-system blir man sendt til en falsk nettside hvor man kan bli fralurt bankdetaljer og personlig informasjon. Kunder med Android laster ned en app kamuflert som DHL-app.

Appen legger seg skjult inn på telefonen, og personer som har lastet ned appen vil ikke se at SMS sendes fra telefonen, forklarer han.

Barhom kan likevel forsikre kundene med at de ikke har sett en sammenheng mellom en telefon med virus som sender ut tekstmeldinger, og kontaktene lagret på telefonen. For Telia ser det ut som om meldingene sendes til vilkårlige norske numre.

Noen av de berørte kundene har sendt så mange som 20 000 SMS, sier Barhom.

Han mener at svindlerne utnytter at mange nordmenn bestiller varer på nett i førjulstiden, varer man kan sjekke status på via SMS. Også Posten har merket en trend.

Burger beskriver seg selv som en svært forsiktig person, men har en teori om hvorfor hun trykket på lenken.

– Jeg har både sendt og venter pakker. Da er man kanskje litt mer på, at man kanskje ikke er så mistenksom, fordi man vet at det er noe på vei. Det var kanskje det som gjorde at jeg faktisk trykket på den lenken.

Nyheter fra Troms og Finnmark