Nicolai skal bli verdens beste i dataspill: – Folk synes jeg er arrogant

Mens vennene hans er travelt opptatt med å utnytte russetida, prioriterer Nicolai Jacobsen fysisk trening og dataspill.

Nicolai Jacobsen

Nicolai Jacobsen satser hardt på å bli verdens beste i dataspillet «Hearthstone». Her fra turneringen Gigacom i oktober.

Foto: Benedichte «Glitter» Breistøl

– Det handler om å bruke nok tid på dataspillingen. Jeg må få innpass i de riktige turneringene. Når du får bygd opp et renommé og blir populær nok, blir du invitert i de største turneringene. Der kan man vinne førstepremier på 100 000 dollar, sier Nicolai Jacobsen (18).

Mai betyr russetid for de fleste på hans alder, og media skriver blant annet om voldelige russ, og russelåter som glorifiserer voldtekt.

Her kan du se finalen i "Hearthstone" mellom Nicolai Jacobsen og Jon Magnus Nielsen.

Men landets store medier skriver lite om at Nicolai Jacobsen, som den 3. mai ble vinneren av den første «Hearthstone»-sesongen i Norge, etter å ha slått Jon Magnus Nielsen i finalen. Dermed endte Nicolai, eller «Noticimus» som han kaller seg når han spiller, opp med 5 000 kroner, og tittelen som Norges beste «Hearthstone»-spiller. Og den tittelen vil han gjerne beholde.

Jeg føler ikke at det er noen andre på mitt nivå, og jeg setter pris på at folk tenker såpass om meg

Nicolai Jacobsen

Derfor blir ikke mye festing på Nicolai i mai. Han prioriterer fysisk trening og dataspill. For når han er ferdig på videregående, skal han bruke ett år kun på dataspilling.

– For å nå langt i «Hearthstone» er det viktig for meg å opprettholde statusen som Norges beste. Jeg føler ikke at det er noen andre på mitt nivå, og jeg setter pris på at folk tenker såpass om meg, sier 18-åringen.

Konkurrerer mot 30 millioner andre

Men før vi skal konfrontere han med selvtilliten, er det kanskje på sin plass med en introduksjon av spillet «Hearthstone». Det er et online kortspill der spillerne spiller i formatet en mot en. Det er ni forskjellige «classes» og spillet er direkte inspirert av World of Warcraft.

Nylig gjorde Blizzard, selskapet som lager «Hearthstone», spillet tilgjengelig for mobiltelefoner. Antall brukere på verdensbasis ligger nå på 30 millioner.

– Hvor mange som er aktive brukere er uvisst, forteller Øyvind Byhring, «Hearthstone»-skribent for nettsiden Gamer.no.

– «Hearthstone» er ikke like stort som «League of legends» eller «Counter strike» i Norge, men det er en del nordmenn høyt oppe på rankingstigen, forteller han.

Og det er altså dette spillet Nicolai Jacobsen bruker mellom fire og ti timer om dagen på. Litt avhengig av humøret.

– Jeg brukte mye mer tid på «StarCraft II» da jeg spilte det. Da spilte jeg mellom åtte og tolv timer om dagen. «Hearthstone» har en helt annen dynamikk. Det er mer tenking utenfor spillet, forteller Nicolai.

StarCraft er det som kalles et «real time strategy-game», som innebærer at alle enhetene er aktive til enhver tid og man ikke har hver sin tur som begrensning.

– Dette skaper en spennende og veldig aktiv dynamikk med svært mye snartenking. Se for deg et større sjakkbrett med masse variasjoner på hærstørrelse og posisjon.

For å finne årsaken til Nicolais interesse for dataspill må vi tilbake cirka ti år, da guttungen fra Lyngen i Nord-Troms startet med å spille «Pokémon» og andre litt sære dataspill som faren hans introduserte han for.

Så begynte Nicolai med spillet «World of Warcraft». Et strategispill som har gjort mange ungdom avhengige av spillingen. Også Nicolai spilte bekymringsverdig mye.

– Jeg måtte slutte med «World of Warcraft», blant annet fordi jeg ønsket å konkurrere. I tillegg ville jeg finne meg et spill der det kun var mine egne ferdigheter som avgjør om jeg når langt.

Valget falt på «StarCraft II».

– StarCraft var for meg et spill der det eneste som betydde noe for om jeg kom til å bli god var min egen innsats. Etter en oppvekst der alle rundt meg tar del i fotball og annen lagsport var det attraktivt at jeg slapp å stole på andres ferdigheter for å nå målene mine.

På ett år spilte Nicolai seg fra bunnsjiktet blant europeiske spiller til topp ti.

– Det er litt som å gå fra fjerdedivisjon til eliteserien i fotball, sier Nicolai.

Suksessen i «StarCraft II» sendte han blant annet til spillehuset Ministry of Win, hvor Nicolai tilbrakte én måned med nesten konstant spilling. Men på grunn av en forelskelse sluttet han med «StarCraft II». Dataspillingen var plutselig ikke like interessant.

Kristoffer Marthinsen (23) fra Stavanger lever av å spille dataspillet Starcraft 2.

– Ikke helt uslåelig, ennå

– Da jeg begynte å spille igjen tenkte jeg at jeg skulle prøver ut «Hearthstone». Jeg ble god ganske fort. Det handler mye om at jeg analyserer motstanderne mine på samme måte når jeg spiller både «Hearthstone» og «StarCraft». Alle handlingene de gjør kan du lese, hvis du har riktig kunnskap. Det kommer helt naturlig for meg, og gjør at jeg har et bedre grunnlag enn de andre når vi spiller.

Må du forberede deg mer enn andre?

– Nei. Jeg tror jeg er en av dem som forbereder meg minst. Da jeg vant Gigacon i oktober hadde jeg ikke spilt på flere uker.

Gjør analyseevnene dine deg uslåelig?

– Jeg har ikke vært uslåelig foreløpig, men jeg vil si at jeg er på et høyere nivå enn de fleste andre. Jeg spiller jo på en annen måte enn de gjør.

Jeg har ikke vært uslåelig foreløpig, men jeg vil si at jeg er på et høyere nivå enn de fleste andre

Nicolai Jacobsen

Blir spiller på fulltid

Øyvind Byhring i Gamer.no mener Nicolai Jacobsen har forutsetningene for å bli blant verdens beste «Hearthstone»-spillere.

– Han har pågangsviljen og legger ned den mengden arbeid som trengs. I Norge har han vist at han er blant de aller beste. Når han nå blir en fulltidsspiller etter videregående har han alle muligheter for å nå langt, sier Byhring.

– Nicolai er flink til å tenke analytisk og å planlegge spillet sitt. Han har alltid en plan klar, og det har vist seg å være svært viktig, sier Byhring.

Felix Stephensen

Felix Stephensen i finalen i poker-VM i Las Vegas i fjor.

Foto: STEVE MARCUS / REUTERS/NTB SCANPIX

I november i fjor ble Felix Stephensen kjent for den norske allmennheten da han ble nummer to i poker-VM i Las Vegas. 35 millioner kroner rikere ble han. Stephensen har levd av poker i mange år.

– Analyseegenskapene mine er akkurat det samme som du bruker i poker, forteller Nicolai Jacobsen.

Ville det ikke vært like greit å bare satse på poker, da?

– Jeg har tenkt tanken. Men det blir en plan E. Jeg har mange planer før den tid.

Han ser nemlig for seg et liv der han kjemper om de store pengepremiene i «Hearthstone». Klarer han det kan han også håve inn sponsorpenger, i tillegg til en fastlønn fra laget sitt, og muligheten til å reise jorda rund.

– Jeg er hundre prosent sikker på at jeg klarer det, sier Nicolai selv, uten å nøle.

Hva sier de andre i spillmiljøet om selvtilliten din?

– Noen liker det, men det finnes folk som synes jeg er arrogant. Men så lenge jeg har resultater som støtter selvsikkerheten, er det greit.

Nyheter fra Troms og Finnmark

Sveinung Åsali

Se Nordnytt med Sveinung Åsali