Nettby avviser pedo-kritikk

Redd Barna og politiet mener nettstedet må ta større ansvar.

Nettby
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Redd Barna kommer med kritikk med det sosiale nettstedet Nettby.

Redd Barna og politiet mener det er nettstedets ansvar å overvåke aktiviteten for å avsløre voksne menn som kommer med seksuelle tilnærmelser mot barn.

Bakgrunnen for uttalelsen er blant annet NRK Nordnytts sak om «Arne» fra Tromsø som skremmer pedofile på internett.

- Nettsamfunnet Nettby gjør allerede mye for å hindre at pedofile kommer i kontakt med unge. Vi har blant annet vakter som passer på, innrapporteringsrutiner og et samarbeid med Kripos, sier daglig leder i Nettby Community AS, Rune Røsten til NRK.

- Lær opp nettbrukerne

Røsten mener det bør fokuseres på å lære opp nettbrukerne.

- Det handler om hva vi kan gjøre når det gjelder å informere om hvordan man best opptrer på slike nettsamfunn, men foreldre og andre foresatte må sette seg inn i dette og følge med på det unge gjør. Dessuten tror jeg også at skolen har en viktig rolle i å gi de unge en digital kompetanse.

Røsten er leder for det mest populære nettsamfunnet i Norge. 800.000 personer i Norge bruker dette nettstedet, både for å holde kontakten med venner, men også for å bli kjent med nye. Men ikke alle har edle hensikter. Pedofile bruker blant annet nettstedet for å komme i kontakt med barn. Nettby får ofte meldinger om dette.

- Vi mottar jevnlig meldinger fra brukerne våre om dette. Og da reagerer vi raskt og stenger de ute fra Nettby midlertidig eller permanent, sier Rusten.

Pedofile risikerer også å bli meldt til Kripos. Nettstedet har oversikt over aktiviteten tilbake i tid, og sitter derfor på mye informasjon om brukernes aktivitet.