Hopp til innhold

Nesvik mer skuffa enn overraska over krabbejukset

Fiskeriminister Harald T. Nesvik er mer skuffa enn overraska over den omfattende og ulovlige omsetninga av kongekrabbe. – Dette rammer de som vil skape arbeidsplasser, sier han.

Fiskeriminister Harald T. Nesvik

Fiskeriminister Harald T. Nesvik er glad for at politiet nå ruller opp ulovlig omsetning av kongekrabbe. – Men jeg er skuffa over omfanget, sier han

Foto: Jan Harald Tomassen / NRK

Politiet offentliggjorde onsdag at de har avdekket et omfattende nettverk som har fanget og omsatt kongekrabbe for flere millioner kroner. Saken har forgreininger over hele landet, og åtte personer er siktet i saken.

– At det foregår ulovlig omsetning er ikke så overraskende. Det foregår i de fleste bransjer. Men jeg er skuffet over nivået og den spredningen denne saken synes å ha, sier fiskeriminister Harald T. Nesvik.

Han mener de som beriker seg på ulovligheter ikke tenker på at det rammer dem som på ærlig vis forsøker å skape arbeidsplasser.

Kongekrabben har hatt stor betydning for en rekke småsamfunn langs kysten av Finnmark, og bidratt til både å holde folketallet oppe og aktivitet på små plasser.

At den er godt betalt fører og til strid om hvem som skal få tilgang til å fiske.

– Ingen aksept

Fiskeriministeren er tydelig på at han ikke aksepterer noen form for kriminalitet i sjømatnæringa.

– Derfor er det bra at politiet og flere etater på tvers har avdekket dette, slik at de som står bak kan bli straffeforfulgt, sier Nesvik.

Han forklarer og at kvotene på krabbe som tildeles fiskere i Øst-Finnmark er for å kompensere for ulemper de har i forbindelse med tradisjonelt fiske.

– Selv om krabben i utgangspunktet er en uønska art kan man derfor likevel ikke bare slippe fisket fritt, sier han.

Harald Tom Nesvik

Fiskeriministere på inspeksjon og leting etter ulovlige krabbeteiner i Båtsfjord i fjor høst. Også da var han tydelig på at det må være nulltoleranse for kriminalitet i sjømatnæringa.

Foto: Jan Harald Tomassen / NRK

– Taper millioner

Kommunikasjonssjef Øyvind A. Haram i Sjømat Norge, som er landsforeningen for fiskeri- og havbruksnæringen, sier det er trist å se omfanget av det ulovlige fisket.

– Samtidig er det en god følelse å se at dette avdekkes. Det er nemlig et stort problem i bransjen fordi kongekrabbe tilbys til en lavere pris på det svarte markedet. De seriøse aktørene har i de siste årene tapt millioner på at noen selger svart, mener han.

Øyvind A. Haram

Kommunikasjonssjef Øyvind A. Haram i Sjømat Norge.

Foto: Sjømat Norge

Haram sier de har påpekt dette flere ganger og etterlyst bedre kontroller.

– Jeg forstår ikke at de som driver dette har samvittighet til å ødelegge for ei næring som faktisk betyr så mye for mange steder langs kysten. Hvordan kan noen stikke så mye penger i egen lomme uten at det gagner samfunnet i det hele tatt, spør Haram.

Han mener det nå må bli større åpenhet og strengere reguleringer for å unngå at nye, tilsvarende saker dukker opp i framtida.