Har nesten for mange som vil hjelpe flyktningene

Røde Kors i Tromsø opplever en så stor pågang av folk som ønsker å bli flyktningguider at de per i dag har flere guider enn flyktninger.

Røde Kors

Helena Ross (stående), leder Røde Kors' ressursgruppen i flerkultur, gleder seg over engasjementet til tromsøværingene.

Foto: Tove Jensen / NRK

– Etter den store pågangen av flyktninger og asylsøkere i høst har vi blitt kontaktet av svært mange som ønsker å bli kjent med disse menneskene, og bidra på en eller annen måte, sier Helena Ross leder for Røde Kors sin ressursgruppe i flerkultur.

Onsdag holdt hun kurs for folk som ønsker å bli flyktningguider i Tromsø.

En flyktningguide skal i hovedsak orientere flyktningene om samfunnet han har bosatt seg i. Og det er mange av byens innbyggere som ønsker å bli en slik guide. Faktisk så mange at Røde Kors har flere guider som vil hjelpe, enn de har flyktninger å hjelpe.

– Det handler litt om at mange som kom til Tromsø er asylsøkere. Når du melder deg som flyktningguide skal du møte noen som kan litt mer norsk enn de som søker asyl. Men behovet vil nok bli voksende, og vi trenger stadig flere, sier Ross.

– Viktig jobb

– Jeg kjenner et ønske om å bidra og gjøre en innsats i samfunnet. Gjøre en forskjell. Når jeg har tid og overskudd, tenker jeg at det er viktig, sier Merethe Enoksen.

Hun er en av de mange som har møtt opp i Røde Kors sine lokaler denne kvelden.

Helena Ross er overveldet over oppmøtet.

– Jeg tror mange har latt seg påvirke av det de har sett i media, og derfor ønsker å hjelpe og få flyktningene til å føle seg velkomne, sier Ross.

Ønsker seg flere menn

Ifølge henne er det alle typer mennesker, i alle aldre, som melder seg til tjeneste, men de skulle gjerne hatt flere menn, et ønske de har hatt i flere år.

– Mange av dem som kommer hit er enslige menn. De trenger en mann å være sammen med, som de har litt mer til felles med, sier hun.

Arun Gadgil fra India kom til Tromsø for 39 år siden. Han ble tatt veldig godt imot da han var ny i landet. Nå ønsker han å bidra.

– Vi må alle gjøre det vi kan. Når jeg ser køen av folk som ønsker å være her i dag sier det meg at det finnes en underskog av velvillighet i Tromsø, som ikke alltid kommer frem. Det eneste som kommer frem er uttalelsene til politikerne som bare vil gjøre ting verre. Da er det viktig at vi som vil hjelpe viser oss, og er en slags motvekt, sier han.