Nesten én av tre overlevende sliter fortsatt etter 22. juli

Manglende helsehjelp og traumer preger fortsatt mange av ofrene etter terrorangrepet mot Norge. – Veldig trist at det er så mange, sier Hanne Linaker, som selv sliter.

Hanne Linaker

MÅ TA KONTAKT: – At svært mange fortsatt ikke føler de mottar god nok helsehjelp, er en påminnelse til kommunene om å ta kontakt, mener Hanne Linaker, som opplevde 22. juli på Utøya.

Foto: Rune Nordgård Andreassen

Funnene stammer fra en ny landsomfattende undersøkelse utført av Støttegruppen 22. juli.

– Det var sterkt å gå gjennom undersøkelsene og lese alle svarene fra folk, både unge og voksne. Det er mange triste historier der ute, så det er absolutt mange som fortjener at vi tar dem på alvor og hjelper dem, sier nestleder Dag André Anderssen.

Av dem som overlevde terrorangrepet i Regjeringskvartalet og på Utøya, er det fortsatt veldig mange som sliter. 30 prosent svarer at de sliter litt eller veldig mye. Veldig mange svarer at det går opp og ned i livet.

– Får ikke helsehjelpen de trenger

Én av dem som svarte at hun fortsatt sliter litt, er Hanne Linaker fra Bardu.

– Jeg har utfordringer som jeg merker i hverdagen, men jeg jobber med å lære teknikker for å leve med det. Det går stadig bedre, sier hun til NRK.

Hun er fornøyd med helsehjelpen hun har fått av kommunen.

– Kommunen og helsevesenet i Bardu har vært til stede alle disse årene, sier hun.

Men ikke alle er like heldige. Over 20 prosent svarer at de ikke får god nok helsehjelp.

– Dette er en påminnelse til kommunene om at folk fortsatt har det tøft og vanskelig. Hva kan vi gjøre for å bidra til at de får det bedre? sier Linaker.

Mange utenfor arbeidslivet

For Dag André Anderssen og støttegruppa er dette et bevis på at de fortsatt har en viktig oppgave.

– Mange av dem som fortsatt sliter, får ikke den hjelpen de trenger fra helsevesenet. De har behov for at noen taler deres sak, sier han.

Dag André Anderssen, nestleder

Dag André Anderssen er nestleder i Den nasjonale støttegruppen etter 22. juli, og var selv på Utøya under terrorangrepet. Han håper kommunene og myndighetene ikke glemmer at det fortsatt er mange ofre som trenger hjelp.

Foto: Kåre Riibe Ramskjell / NRK

Støttegruppen jobber opp mot både Helsedirektoratet, statsminister Erna Solberg og helse- og omsorgsminister Bent Høie for at staten skal bidra, i tillegg til hver enkelt kommune.

– Vi prøver alt vi kan for å påvirke kommunene til å fortsatt ha et fokus på en proaktiv oppfølgning. Å avslutte tilbudet etter fem år, slik mange kommuner gjorde, er for tidlig, mener Anderssen.

– Det er mange enkeltskjebner som fortsatt ikke har vært i jobb eller på skole de siste sju årene.

– Får ikke hjelpen de trenger

Anderssen mener flere ofre opplever at de er for friske for spesialisthelsetjenesten og for syke for kommunene.

Han tror oppfølgning av traumeofre må løftes på et høyere forvaltningsnivå enn kommunene.

– De har helt ufrivillig blitt utsatt for vold og traumatiske hendelser, men får ikke hjelpen de trenger. Det blir en stor kostnad for samfunnet vårt.

– Hvordan har du det i dag?

– Jeg er én av dem som har krysset av for at det går bra. Det har hjulpet å være aktiv i støttegruppa.

Hele undersøkelsen presenteres under støttegruppas årsmøte i helgen.