Hopp til innhold

Neseblødning på militærkaserner: – Konsekvensen av 30 år med underfinansiering

Forsvarets hovedverneombud Thomas Norman Hansen mener årsaken til neseblødninger i Skjold leir de siste årene skyldes dårlig vedlikehold.

Det melder Folkebladet og Forsvarets Forum.

De siste årene er det rapportert om hundrevis av neseblødninger blant soldater på enkelte kaserner på Skjold leir i Målselv kommune.

– Dette er konsekvensen av 30 år med underfinansiering. Forsvarets bygg har egentlig vært underfinansiert siden Forsvarsbygg ble oppretta i 1998. Vi vet ikke helt hva det er, men dette kan skyldes en kombinasjon av tørr luft og dårlig luftutskiftning, sier han til Forsvarets Forum.

Prinsesse Ingrid Alexandra avtjener også verneplikt ved Skjold leir, men holder til i Ingeniørbataljonenes kaserner, som ikke har rapportert tilfeller av neseblod.

Han rekker sterk kritikk mot Forsvarsbygg, som eier og drifter eiendommmene til Forsvaret.

Oberstløytnant og bedriftsoverlege i Forsvarets bedriftshelsetjeneste Nord-Norge, Morten Skandfer, skriver i en e-post til nettstedet at årsakene sannsynligvis er sammensatte.

– Det kan være knyttet til luftkvalitet som blant annet kan skyldes svak ventilasjon, for høy temperatur, tørking og oppbevaring av personlig utstyr, feil bruk av vaskemidler og bygningstekniske avvik, sier han til Forsvarets Forum.

Soldater går forbi kasernen Sannan i Skjold leir.
Foto: Harald Albrigtsen / NRK