Nekter straffskyld for dyremishandling

Mattilsynet mente 88 dyr måtte avlives umiddelbart, men kvinnen som eide dem slår kraftig tilbake.

Rettsak dyremishandling

Aktor John-Kåre Olsen, kvinnens forsvarer Per S. Johannessen og datterens forsvarer Trond Pedersen Biti da rettssaken startet i dag.

Foto: Knut-Sverre Horn

Verken kvinnen eller datteren i 20-årene erkjenner straffeskyld i saken, som starter i Øst-Finnmark tingrett i dag. De er tiltalt for grove brudd på dyrevelferdsloven.

–Dyra er livet mitt. Jeg har alltid hatt god samvittighet for alt jeg har gjort med dem, sier kvinnen til NRK.

Avlivet 88 dyr

Mattilsynet hadde beskyttelse fra politiet da de gikk til aksjon på gården i Gamvik i november 2012. I alt ble 88 dyr avlivet: Hunder, katter, hester, gnagere, fugl og fisker. Senere er 37 av dyra obdusert på veterinærinstituttet.

Rapporten slår fast at dyrene stort sett var i normalt hold.

– For meg høres det helt sykt ut. De drepte ned en masse dyr som er friske og helt OK, sier kvinnen til NRK.

Traumatisk opplevelse


Hun legger ikke skjul på at opplevelsen var svært traumatisk, og at hun har fått seg en kraftig psykisk knekk etter at gården hennes ble omgjort til en slakteplass.

– Jeg vet ikke hva jeg hadde gjort uten barna og barnebarna, sier hun til NRK.

Hun hevder at det er blodsøl også inne i huset etter at dyr er avlivet der.

– Jeg kan ikke se for meg at jeg blir i stand til å bo på gården igjen. Jeg kjenner jeg blir kvalm når jeg får disse bildene i hodet.

Hun mener hun er utsatt for rykter og bakvaskelser i lokalsamfunnet, og at Mattilsynet har fått falske bekymringsmeldinger av folk som vil dem vondt.

Flere aksjoner, ifølge kvinnen


Mattilsynet har også tidligere gått til aksjon mot gården, og 51 dyr ble avlivet for omtrent ti år siden. Da fikk eierne beholde et par hester og hunder, og de ble igjen på gården.

De ble anmeldt, men saken ble etter hvert henlagt - alt dette ifølge kvinnen.
Åtte år senere ble det enda mer dramatisk.

Kvinnen forteller at Mattilsynet var på inspeksjon to ganger i oktober 2012, uten å påpeke noe annet enn litt lange klør på en hund og at en annen var litt mager.

– De var tilbake etter en uke, og jeg fikk rapport om at det var OK. Men 14. november var det plutselig blitt så ille at de måtte drepe alle dyrene, selv akvariefiskene, sier hun.

NRK har ikke sett disse rapportene, men de vil bli lagt fram for retten.

Forurenset mat


Mattilsynet skal også vitne senere i dag. De har tidligere sagt til NRK at obduksjonsrapporten bare er en del avbildet.

Ifølge tiltalen var det trangt og skittent hos dyra. De har fått lite luft og mosjon. Både vann og mat har vært forurenset av avføring. Derfor mener tilsynet at dyra måtte avlives for å hindre flere lidelser.

Aksjonen i november 2012 har fått mye medieomtale fordi Mattilsynet ikke så forskjell på en kastrert hingst og en hoppe, og dermed tok livet av en frisk hest som bare var midlertidig på gården.

Eieren av hesten har fått erstatning.