Hopp til innhold

Er Tromsø fortsatt Gazas vennskapsby?

De to 21 år gamle jentene fra Gaza skulle egentlig ta flyet til vennskapsbyen Tromsø i dag mandag for å presentere et sjeldent innblikk fra de unges situasjon i Palestina. – Ikke viktig nok, var begrunnelsen NUFF og prosjektlederen for vennskapsbyprosjektet fikk fra UDI.

Unge palestinere

Bilde fra en av de mange Skype-samtalene NUFF har hatt med unge palestinere. 'Vi vil bevege oss, som alle andre personer i verden gjør ' står det på engelsk i bildet.

Foto: Privat

– Dette er en skuffende og provoserende sak på mange nivå. De driver en kulturell boikott av ungdommer fra Gaza, som ironisk nok er vennskapsby med Tromsø, sier Hermann Gruell som er festivalsjef på NUFF (Nordisk Ungdom Film Festival).

Skype i bombetider

Riham, filmskaper fra Gaza

Et bilde av filmskaperen Riham Alghazali som egentlig skulle vært i Tromsø i dag. Istedet nektes hun og en palestinsk jente å komme til vennskapsbyen.

Foto: Privat

Strømbruddene, som skjer flere timer om dagen i Palestina, har ikke hindret Gruell til å holde kontakten med Tromsøs vennskapsby.

– I flere år har vi samarbeidet med ungdommer fra Gaza. Selv i tider hvor bomber har falt over Palestina, har vi holdt kontakten gjennom Skype. Det er svært viktig at unge mennesker fra Gaza får fortelle sine historier til Norge og de andre landene på deltar på NUFF. Da får vi den personlig kontakten som er ti ganger viktigere enn kommunikasjon via Skype, sier Gruell.

– Dobbeltmoral

Også Gro Herefoss Davidsen, som er prosjektleder for Vennskapsbyprosjektet Tromsø-Gaza, reagerer med avsky.

– Vi er kjempeskuffet over den dobbeltmoralen som vises. Vi fikk til begrunnelse at det ikke var viktig nok at de fikk komme, og at de ikke stoler på jentene på grunn av den usikre situasjonen i Palestina, sier hun.

Hun mener den politiske situasjonen i Midtøsten holder de to jentene fanget i dobbelt forstand.

– Den israelske blokaden hindrer dem å komme ut. Men hvordan skal de kunne forbedre situasjonen hvis de ikke kommer ut og får fortelle sine opplevelser med et ikke-voldelig uttrykk?, spør hun retorisk.

– Ville tatt det opp med Støre

NUFF-festivalen 2006

Dette bildet er fra 2006 da de første gjestene fra Gaza var på Verdens Teateret. I mange år har NUFF hold kontakten med ungdommer fra Palestina gjennom nettet.

Foto: NUFF

Tromsø ordfører, Jens Johan Hjort, synes det er merkelig at norske myndigheter hindrer jentene i å komme på besøk til NUFF.

– Jeg synes det er trist at norske myndigheter setter en stopper for at vi skal hjelpe to unge filmskapere med å utvikle seg i Norge før de drar tilbake til Gaza. Det er god innvandringspolitikk å hjelpe folk der de er, og dette er stikk i strid med det, sier Hjort.

Ordføreren sier han gjerne skulle vist om dette tidligere, men sier han vil gjøre hva han kan på kort varsel.

– Jeg hadde helt klart tatt det opp med utenriksminister Jonas Gahr Støre når Hillary Clinton var her nettopp. Han ville satt pris på å få høre om det som rører seg i Tromsø, forteller Jens Johan Hjort til NRK.

UDI oppfordrer til anke

Ifølge UDI avgjøres 99 prosent av alle visumsøknader til Norge av ambassade eller konsulat, også disse to sakene er vurdert av ambassaden.

– Vi og ambassadene ønsker å legge til rette for at så mange som mulig av dem som ønsker å reise til Norge skal få lov til det. Over 9 av 10 visumsøknader ender med en innvilgelse. Det viktigste vi vurderer i en visumsak er om det er sannsynlig at den som får visumet vil reise tilbake igjen, sier avdelingsdirektør i UDI, Karl Erik Sjøholt.

Sjøholt sier at ambassaden i de omtalte sakene har vurdert det slik at det ikke er grunnlag for å gi et visum til Schengenområdet.

Han påpeker at UDI er ankeinstans på klager på visumavslag.

– Her er det ikke registrert noen klager. VI har derfor ikke vurdert sakene. Hvis de to ønsker å klage, så vil vi prioritere sakene, avslutter Sjøholt.